Procesul de evaluare a pagubelor produse de inundaţii va fi finalizat în această săptămână, urmând ca bilanţul să fie transmis Comisiei Europene pentru accesarea Fondului de Solidaritate.

Situaţia inundaţiilor a fost analizată, luni, la Guvern, într-o reuniune de lucru convocată de premierul Emil Boc. Cel mai probabil bilanţul va fi finalizat marţi, într-o nouă reuniune de lucru.

Având în vedere că 23 iunie este data începerii inundaţiilor, se ia in calcul data de 1 septembrie ca termen maxim pentru trimiterea bilanţului la CE, pentru accesarea Fondului de Solidaritate.

Ministrul Administraţiei, Vasile Blaga, a declarat, în urmă cu trei săptămâni, că pagubele produse în acest an de inundaţii au fost calculate până la acel moment la peste 350 milioane euro, dar evaluările continuă, deoarece nivelul apelor este încă ridicat.

Dar datele centralizate până atunci de către autorităţi relevau că totalul pagubelor produse de inundaţiile înregistrate în acest an depăşesc 400 milioane euro, putând ajunge la aproximativ 450 milioane euro.

Premierul Emil Boc estima că Guvernul va evalua pagubele produse de inundaţii până cel târziu la 15 iulie, pentru a înainta documentaţia privind accesarea Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.

El arăta totodată că solicitarea României către Fondul de Solidaritate al UE pentru acordarea unui sprijin financiar trebuie depusă cel mai târziu în zece săptămâni de la data de 23 iunie, când s-au produs primele inundaţii.
Suma maximă pe care o poate accesa România de la acest fond este de maximum 75 milioane euro.