"În şedinţa de Guvern de astăzi au fost adoptate anumite acte normative cu impact asupra achiziţiilor publice şi asupra investiţiilor. Mă refer, în primul rând, la ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact în domeniul achiziţiilor publice, iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice. De asemenea, pe ordinea suplimentară a şedinţei de Guvern de astăzi a fost adoptată hotărârea de guvern privind aprobarea primei liste a proiectelor strategice de investiţii ce urmează a fi implementate, pregătite, atribuite, derulate în parteneriat public-privat", a declarat Nelu Barbu, la Palatul Victoria. 

La începutul şedinţei de Guvern, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul va adopta, joi, primul pachet de investiţii strategice, care vor fi realizate prin parteneriat public-privat. 

"Mă refer la autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov, autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, autostrada Bucureşti – Craiova – Lugoj, de la Craiova şi ramificaţie spre Calafat. Avem apoi oraşul medical – universitar complex 'Carol Davila', care se va construi în zona de nord a Capitalei, lângă Aeroportul 'Henri Coandă'.Tot în parteneriat public-privat avem operarea de servicii pentru cele 15 spitale din reţeaua CFR", a declarat Dăncilă, potrivit Agerpres. 

Potrivit şefei Executivului, complexul "Carol Davila" se va întinde pe o suprafaţă de 300 de hectare şi va cuprinde Spitalul Republican, Facultatea de Medicină, un campus universitar şi medical, un institut medical de cercetare şi o zonă comercială şi de agrement. 

Pe de altă parte, premierul Dăncilă a anunţat că Executivul va adopta, joi, modificarea pachetului de legi privind achiziţiile publice. 

"Este un act normativ mult aşteptat şi cerut atât de administraţia publică, cât şi de agenţii economici. Acest act normativ va contribui la ridicarea barierelor din calea investiţiilor din România", a afirmat Dăncilă. 

Premierul a precizat că aceste modificări au fost făcute pe baza consultărilor cu Comisia Europeană. 

"Aseară, domnul ministru Eugen Teodorovici a prezentat pe larg în ce constau modificările pachetului pe achiziţiile publice, dar şi faptul că aceste modificări au fost făcute pe baza consultărilor cu Comisia Europeană", a adăugat Dăncilă. 

Prim-ministrul a subliniat că prin aceste modificări sunt reduse birocraţia şi termenele. 

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat miercuri, la Palatul Victoria, că în şedinţele de guvern de joi şi de săptămâna viitoare, vor fi adoptate două ordonanţe de urgenţă şi normele de aplicare prin care se aduc modificări la Legea achiziţiilor publice. 

Potrivit lui Teodorovici, Curtea de Conturi şi Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP) de multe ori se suprapuneau în privinţa anumitor atribuţii privind controlul procedurilor de achiziţii publice. 

"Curtea de Conturi va fi cea care verifică, desigur, după atribuirea unui contract, modul în care acesta a fost atribuit. Oricum, Curtea de Conturi verifică modul în care cheltuielile publice sunt efectuate şi e normal şi logic ca la acel moment să facă şi verificarea modului în care un contract a fost atribuit", a mai afirmat Teodorovici.