Și acum mă frec la ochi și nu-mi vine să cred. Victor Ponta vrea să reintroducă impozitul forfetar???Nu poate fi adevărat! Nu-mi vine să cred că vom avea de a face, din nou, cu un Guvern care lovește mișelește în mediul de afaceri.
Niciodată nu mi-a plăcut să fac procese de intenție cuiva. Am mizat întotdeauna pe buna credință a oamenilor. A partenerilor de afaceri, a angajaților, a colaboratorilor, a celor care vremelnic ne conduc. Recent, chiar am purtat discuții aprinse cu mai mulți prieteni care susțineau sus și tare, chiar înainte de instalare, că Guvernul Ponta e o apă și-un pământ și că nu va face mare brânză.
Recunosc că nu am fost de acord cu aceste idei preconcepute  și le-am sugerat amicilor mei că trebuie să le acordăm noilor guvernanți o perioadă de grație de minimum șase luni. E normal să fie așa. După aceea, putem să criticăm deciziile care nu ne convin. 
Auzind însă, de intenția premierului de a introduce din nou impozitul forfetar am decis să-o las încolo de perioadă de grație și să spun răspicat: impozitul forfetar este o mare, mare idioțenie.
Chiar dacă intenția Executivului de a obliga doar anumite firme să plătească acest impozit (pe cele din domeniul turismului, pentru că acolo este o zonă nefiscalizată, conform declarațiilor premierului), principiul în sine mi se pare păgubos. Ca să nu mai vorbesc că marea evaziune fiscală este cu totul și cu totul în altă parte și nu cu impozitul minim o vom combate. 
Dar ca să revin la ideea inițială, vă spun că niciodată nu vom ieși din criză și nu vom stimula mediul de afaceri cu noi taxe și impozite. Nu asta e soluția pentru a face rost de bani la buget. În această perioadă avem nevoie de investiții publice masive, de relaxare fiscală, de măsuri pentru a atragerea investitorii străini. Nu mai trebuie să punem presiune pe umerii firmelor. Trebuie să repornim motoarele economiei și doar așa vom obține bani, într-un mod sănătos, și de pensii și de salarii.
Domnule Ponta, nu credeți că fost de ajuns dezastrul provocat de acest bir tembel (zeci de mii de firme desființate) în guvernarea Boc? Mai trebuie să le dați și dumneavoastră un pumn în plină figură firmelor din România, ca să le dea borșul pe nas de tot? Dacă așa va stimula noul Guvern spiritul antreprenorial și consolidarea clasei de mijloc, vă spun din start că nu avem nicio șansă de spera la prosperitate. 
Am citit interviul dat de doamna Grapini într-un ziar central, cu privire la noua intenție a Guvernului și mi-am dat seama cât de mult se schimbă oamenii când trec de cealaltă parte a baricadei. Și nu au trecut decât 17 zile de la depunerea jurământului.
Doamna Ministru, având în vedere că sunteți om de afaceri și că știți foarte bine problemele firmelor din România, mă așteptam să fi sărit ca arsă când ați auzit de acest nefericit impozit. Să vă puneți demisia pe masă, dacă premierul nu va renunța la această idee. Dumneavoastră ne explicați însă, că nu veți mai crea nebunia din 2009 și că acest impozit minim va fi aplicat doar anumitor firme.
Doamna Ministru, și unei singure firme dacă i-ar fi fost aplicat, tot era o mare prostie. Nu credeți că avem destule taxe și impozite pe care trebuie să le plătim unui stat care nu face altceva decât să prăduiască banul public în cel mai josnic mod cu putință? Nu credeți că hotelierii trebuie să fie competitivi pentru pentru a face față concurenților din Bulgaria, Ungaria, Croația etc? Cum îi stimulați dumneavoastră în calitate de reprezentant guvernamental al domeniului?  Mie personal, îmi crapă obrazul de rușine că România pierde an de an meciul din turism în fața vecinilor.  Dumneavoastră, nu? Ce efect credeți că va avea acest impozit? Vă spun eu: unii vor trage obloanele, alții mai descurcareți vor găsi soluții pentru a fenta statul (știți că există).  Dumneavostră veți lua praful de pe tobă, iar România va continua să piardă an de an meciul din turism.

Marian Duşan este preşedintele Asociaţiei Romanian Business Accelerator