”Azi am avut primele negocieri, timp de 4-5 ore. S-a parcurs o treime din memorandul de politici economice şi financiare care constituie esenţa acordului cu instituţiile financiare internaţionale. Guvernul desemnat este conştient de importanţa acestuia şi doreşte cu tărie continuarea şi respectarea prevederilor din acest acord, aşa cum vor fi negociate în orele următoare şi mâine (azi n.r)”, a spus Florin Georgescu, menţionând că restul de două treimi din memorandum urmează să fie negociat sâmbătă.

Ministrul desemnat al Finanţelor a precizat, de asemenea, că negocierile de vineri cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, au decurs normal. ”Negocierile au decurs normal, ca între partenerii internaţionali şi o ţară ce apelează la asistenţa tehnică şi financiară a acestora. Dacă am parcurs o treime din material, înseamnă că pe acea treime nu mai sunt divergenţe. Dar să nu credeţi că am negociat pe sărite. Nu am ajuns acolo unde interesează. Vom face asta mâine, sâmbătă, pentru că este necesar un timp mai lung de discuţii. Este vorba despre problemele bugetului general consolidat, despre bugetul de stat, bugetele locale, de pensii şi asigurări de sănătate. Problema ce interesează, cea a reîntregirii salariilor şi plăţii datoriei către pensionari, va fi tranşată mâine. Azi am abordat alte chestiuni, tehnice”, a menţionat ministrul desemnat al Finanţelor.

Referitor la problema reîntregirii salariilor şi la pensii, Florin Georgescu s-a arătat optimist în legătură cu găsirea unei soluţii şi în privinţa înţelegerii din partea negociatorilor instituţiilor financiare internaţionale. ”Suntem încrezători că există soluţii, aşa cum ne-au prezentat datele lucrătorii la nivel tehnic şi că reprezentanţii UE, ai Băncii Mondiale şi FMI vor fi înţelegători, în sensul bun al cuvântului, să dea curs solicitărilor şi propunerilor noastre, care nu vin să arunce deficitul bugetar în aer, nu vin să pună presiune asupra inflaţiei, sau asupra deficitului de cont curent, a deficitului extern. Mâine se ajunge la punctul care interesează cel mai mult. Avem soluţii tehnice lucrate la nivelul directorilor din Ministerul Finanţelor, care sunt sustenabile, durabile, solide, şi care nu creează deficite sau perturbări în finanţele publice româneşti”, a mai spus Florin Georgescu.

Nu se amână privatizările


Acesta a subliniat că ”nu se iese din parametrii financiari care asigură stabilitatea macroeconomică a ţării, nu se amână nimic (în privinţa privatizărilor n.r) şi se respectă prevederile din memorandumul încheiat, în condiţiile în care se actualizează prevederile lui, pentru că raportat la ce s-a stabilit acum 3-4 luni, lucrurile unele s-au realizat, altele nu şi trebuie reprogramate în timp”.

 

Sursa: Agerpres