“Măsurile de austeritate care nu sunt iubite şi nici susţinute cu seninătate de către niciunul dintre statele europene au avut un impact direct asupra sistemelor europene de pensii’, a spus Andreea Paul Vass, consilier personal al premierului Boc.
Potrivit ei, guvernul susţine prin bugetul pe 2012 majorarea de la 1 ianuarie a cotei de contribuţii la Pilonul II, de la 3% la 3,5% din salariul brut al fiecărui angajat. Şi asta după ce, în plină criză, guvernul a majorat şi în 2011 cota virată către Pilonul II. Măsura continuării creşterii cotei de contribuţii la Pilonul II  este salutată şi de Asociaţia pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR).
România versus alte ţări din UE
Vass spune că, prin contrast cu România, alte state europene au recurs la reducerea contribuţiilor pensiile private de pe Pilonul II, cea mai drastică tăiere fiind operată de Letonia, de la 10% la 2%. Printre ţările care au aplicat de asemenea reduceri ale contribuţiilor virate către Pilonul II se numără şi Polonia – de la 7,3% la 3,5% –, Lituania – de la 5,5% la 3% –, iar Ungaria a “naţionalizat” sistemul de pensii private.
Chiar şi Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, remarcă faptul că guvernul a rezistat bine tentaţiei de a folosi pentru nevoile curente banii fondurilor private de pensii.
“Guvernul nostru a rezistat presiunilor de a folosi banii fondurilor private, făcând doar mici ajustări”, a spus Lucian Croitoru, făcând referire prin contrast cu soluţia aleasă de Ungaria.