Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului pentru anul 2009 mai conţine în prezent doar 7 milioane lei, dar poate fi alimentat până la sfârşitul anului din sume retrase de la ministerele care nu au cheltuit integral fondurile alocate, potrivit premierului interimar Emil Boc.

Şeful Guvernului a afirmat, la postul B1 TV, că Fondul de rezervă bugetară mai avea până miercuri doar 82 milioane lei, din care a mai fost însă retrasă, în şedinţa Cabinetului, o sumă de 75 milioane lei pentru subvenţiile fermierilor.

Boc se caută de bani în fiecare săptămână

Boc a arătat totodată că la nivelul Guvernului este evaluată săptămânal execuţia bugetară la nivelul ministerelor, pentru a se stabili care dintre aceste instituţii nu au cheltuit integral sumele alocate.

„Din aceste sume necheltuite mai poate fi alimentat Fondul de rezervă”, a spus Boc.

Fondul de rezervă bugetară este instrumentul prin care Guvernul transferă bani, pe parcursul anului, pentru acoperirea unor cheltuieli neprevăzute la momentul elaborării bugetului de stat. De-a lungul acestui an însă, acest fond a fost, în multe rânduri folosit ca sursă pentru finanţarea unor cheltuieli curente.

În şedinţa de miercuri, Guvernul a decis să aloce o tranşă de 15 lei/cap de animal din subvenţia totală acordată de stat pentru creşterea ovinelor, începând cu 2 noiembrie. Subvenţia totală pentru ovine este de 44 lei/cap animal.

Tot din 2 noiembrie va fi plătită şi subvenţia de 200 lei/cap de animal aprobată, săptămâna trecută, de Guvern pentru crescătorii de bovine. Subvenţia totală maximă prevăzută pentru bovine este de 571 lei/cap animal.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a arătat că pentru subvenţia la ovine au fost alocate 75 milioane lei din Fondul de rezervă al Guvernului şi 25 milioane lei din bugetul Ministerului Agriculturii.

SURSA:Mediafax