Daca va ichipuiti ca procentajul de 3% pe care il platiti lunar din salariu, pentru a ajuta persoanele cu handicap se duce catre aceste persoane, va iselati. La fel, daca credeti ca taxele percepute pe alcool si tutun pentru Fondul de sanatate publica ajuta cumva dezvoltarea asistentei medicale, raspunsul ar fi, din nou, gresit. Excedentele acestor fonduri, cu alte cuvinte, banii pe care nu i-au cheltuit, acopera gaurile din bugetul asigurarilor sociale. Guvernul a decis sa includa aceste fonduri si alte patru fonduri speciale i bugetul de stat. Pina acum, ele erau administrate separat de un anumit minister.

Acest lucru a trecut relativ neobservat, dar mi se pare grav din mai multe puncte de vedere. in primul rind, desfiintarea fondurilor speciale a fost promisa de guvernul Nastase la ivestitura sa, i decembrie, ca parte din politica fiscala. Acum, nu numai ca nu se desfiinteaza, dar sensul lor este total deturnat. Fiind incluse si i buget, banii adunati i cele sase fonduri pot fi usor folositi i alte scopuri decit cel pentru care erau destinati. Fondul pentru turism, de exemplu, se constituie din procentajul de 3% aplicat asupra veniturilor tuturor celor care au activitate i turism. El era destinat sa finanteze activitatile de promovare a turismului. Cu alte cuvinte, de cite ori cineva cumpara bilete pentru concediu, i pretul vacantei va intra si aceasta taxa. Din moment ce fondul respectiv a intrat i oala fara fund a bugetului de stat, nu putem fi niciodata siguri la ce se folosesc banii: pentru plata pensiilor, pentru somaj, pentru turism sau orice altceva.

in al doilea rind, este foarte ciudat faptul ca Guvernul pomeneste de excedente i cazul celor sase fonduri. Acest lucru iseamna ca au icasat mai multi bani decit puteau cheltui. Nu au avut ce programe sa finanteze? Greu de crezut. Ne-am plins mereu ca turismul rominesc se bucura de prea putina promovare si, totusi, un fond constituit special pentru asta nu reuseste sa cheltuiasca banii. La fel i cazul sanatatii sau al ivatamintului. Este mult mai probabil ca ministerele care au gestionat pina acum fondurile au fost incapabile sa le foloseasca. Chiar asa fiind, din moment ce se cheltuieste mai putin decit se icaseaza, normal ar fi fost sa se desfiinteze pur si simplu fondul sau sa se reduca contributia. in acest fel, guvernul si-ar fi tinut macar o parte din promisiune.

Este destul de putin probabil ca lucrurile se vor schimba de acum icolo. Bani se vor colecta i continuare, iar programele specifice pentru domeniile la care se refera fondurile vor fi la fel de putine, poate chiar mai putine. Spun aceasta deoarece guvernul va fi tentat sa aprobe mai putine programe i turism, de exemplu, pentru a-i ramine mai multi bani cu care sa finanteze alte cheltuieli: pensii, subventii etc.

Includerea celor sase fonduri speciale i bugetul de stat ii da Guvernului posibilitatea sa foloseasca banii adunati din contributii speciale, cu destinatie clara, i orice scop doreste. Ceea ce ridica un alt semn de itrebare. Daca, de exemplu, fondurile colectate sub forma de taxa speciala de 2% asupra vinzarilor de tutun si alcool sunt folosite pentru pensii, nu reprezinta acest lucru o crestere mascata a contributiilor pentru fondurile de pensii?

Oricum ar fi, aceasta jonglerie financiara a Guvernului nu face cu nimic mai transparent sistemul fiscal din Rominia. Doar ca deturneaza destinatia unor bani si ascunde sursele de finantare a unor cheltuieli.