Preşedintele consiliului de miniştri l-a informat "pe vicepreşedintele Comisiei Europene Joaquin Almunia în legătură cu intenţia de a prezenta în parlament un amendament pentru a clarifica definitiv această chestiune", a anunţat guvernul italian într-un comunicat.

Şeful executivului susţine în scrisoarea adresată vicepreşedintelui CE că această iniţiativă "permite Comisiei Europene să încheie procedura deschisă în octombrie 2010" privind o presupusă distorsiune a concurenţei.

Comisia Europeană a deschis o anchetă asupra avantajelor fiscale de care beneficiază biserica italiană pentru gestionarea uriaşului său patrimoniu imobiliar care include şcoli şi universităţi, clinici, aziluri de bătrâni, dar şi hoteluri şi restaurante. În total, biserica deţine cel puţin 100.000 de clădiri în valoare de 9 miliarde de euro.
Concordatul dintre statul italian şi Sfântul Scaun (datând din 1929 şi revizuit în 1984) prevede o recunoaştere specială a valorii sociale a activităţilor instituţiilor nonprofit, printre care Biserica Catolică.

Biserica este supusă taxei imobiliare când exploatarea proprietăţilor sale este strict comercială. Problema este că anumite clădiri găzduiesc deseori activităţi de două tipuri (spre exemplu, o capelă şi un hotel), ceea ce le permite să cadă sub regimul scutirii de taxe.

În scrisoarea sa, Monti a subliniat că "scutirea de la taxa funciară pentru biserică se referă doar la imobilele consacrate exclusiv unei activităţi necomerciale".

Părţile din clădire unde se desfăşoară o activitate necomercială vor putea totuşi să beneficieze de scutire, printr-un mecanism de declaraţie care permite să separe cele două tipuri de activităţi.

Purtătorul de cuvânt al CEI (Conferinţă Episcopală Italiană), monseniorul Domenico Pompili a dat asigurări că biserica va ţine cont de "clarificări", însă şi-a exprimat dorinţa "să se ţină cont de valoarea socială a vastei lumi de activităţi lucrative".

Episcopii italieni susţin că scutirea de taxe imobiliare pentru opere educative, sanitare şi lupta împotriva săriciei permite acoperirea lacunelor din sistemul social italian.
Sursa: Agerpres