De la inceputul primaverii, toata tara asista la un dute-vino continuu in privinta deciziei de majorare a TVA. Nici macar schimbarea ministrului de finante liberal, care de altfel a fost cel care a lansat aceasta posibilitate, nu a rezolvat problema dintre pedisti si liberali.



Timp de patru luni, seful Guvernului nu si-a prezentat ferm pozitia in privinta cresterii TVA de la 1 ianuarie 2006, chiar daca in ajutorul fostului ministru de Finante a venit chiar presedintele tarii, care a declarat public ca sustine majorarea impozitului. Acum, rolurile se pare ca s-au inversat si acelasi premier sustine foarte puternic cresterea fiscalizarii, iar actualul ministru liberal al Finantelor declara ca nu este decis in privinta cresterii acestui impozit indirect. Mai mult, dupa toate discutiile din aceasta vara, partenerii de coalitie ai liberalilor, democratii, se arata ferm impotriva cresterii TVA de la inceputul anului viitor. Inca nu stim care va fi finalul acestei povesti, singura certitudine consta in faptul ca bugetul de stat are nevoie de mai multe venituri, care, se pare, nu pot fi obtinute din colectari mai mari, ci din cresteri de taxe si impozite.



Asadar, dupa opt luni de guvernare iata ca problema colectarii veniturilor statului devine subiect pentru actualul guvern, privirile acestuia indreptandu-se catre nimeni altcineva decat vecinii nostri bulgarii. “Desi nu este un exemplu pe care il dau cu prea mult entuziasm, sa ne uitam la rezultatele obtinute de colegii nostri bulgari in colectarea veniturile la bugetul de stat si vom vedea diferentele”, afirma premierul Calin Popescu Tariceanu. Autoritatile de la Sofia au demonstrat ca exista succes si in cazul mentinerii sistemului progresiv de impunere a veniturilor.




“Desi nu este un exemplu pe care il dau cu prea mult entuziasm, sa ne uitam la rezultatele obtinute de colegii nostri bulgari in colectarea veniturilor la bugetul de stat si vom vedea diferentele.”












Calin Popescu Tariceanu, premier




Bulgaria nu a aplicat cota unica de impozitare, insa a reusit, printr-o fiscalitate redusa, sa negocieze cu Fondul Monetar International excedent bugetar in locul deficitului de 0,3% din PIB in 2003 si de 0,6% din PIB in 2002. Anul trecut, Bulgaria a inregistrat un excedent bugetar de 1,8%, fata de cel convenit cu FMI de 1,75%. Ministerul Finantelor de la Sofia a anuntat, pentru luna aprilie a acestui an, un nivel record al excedentului bugetar, 345 milioane de euro, cresterea fiind de 40,4% comparativ cu luna precedenta. Bulgaria a incheiat in aprilie un nou acord stand-by cu FMI, iar parametrii economici estimati pentru acest an sunt: crestere economica de 5,5%, inflatie de 4%, deficit de cont curent de 7,6% si excedent bugetar de 1% din PIB.


La rectificarea bugetului de stat din luna mai, de altfel necesara pentru a reflecta economic deciziile politice ale actualului guvern, tintele macroeconomice erau: o crestere economica de 6%, o inflatie de 7% si un deficit bugetar (convenit cu FMI) de 0,74%. Inundatiile din primavara si vara, dar si o serie de masuri contrare acordului cu FMI – cresterea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie cu 6%, subventionarea achizitiei de microcentrale si de tractoare – au determinat modificarea tintei de crestere a PIB, de la 6% la 5,5%, si a celei privind deficitul bugetar, de la 0,74% la 1% din PIB. “Este posibil sa terminam anul cu un deficit bugetar in jur de 1% din PIB. Ne asteptam sa inregistram un ritm de crestere de peste 5,5% din PIB, cu toate pierderile cauzate de calamitatile naturale”, sustine Tariceanu.


Provocarile pentru noul ministru de Finante nu lipsesc. In septembrie ar trebui sa fie reluate discutiile cu Fondul Monetar, iar in octombrie ar trebui sa existe macar o schita a bugetului pentru anul 2006, ceea ce va presupune o finalitate a numeroaselor dezbateri pe seama politicii fiscale din Romania anilor care urmeaza.




De ce Bulgaria este un exemplu pentru Romania


2005 Romania Bulgaria

Crestere economica 5,5% 5,5%
Inflatie 7,5% 4%
Deficit/Excedent fiscal -1% +1%
Deficit de cont curent 6,6% 7,6%
TVA (de la 1.01.2006 va fi 18%) 19% 20%
Impozit pe profit 16% 15%
Impozit pe venit 16% 10%-24%




Sursa: Ministerele Finantelor Romania, Bulgaria