Haos total în Guvern după ce s-a anunțat că ALDE vrea să iasă de la guvernare cu mai puțin de trei luni înaintea prezidențialelor. Mișcarea lui Călin Popescu Tăriceanu o obligă pe Viorica Dăncilă să vină în fața Parlamentului pentru a cere un nou vot de încredere pentru un cabinet minoritar.

Mai mult, Executivul ar rămâne cu trei portofolii neacoperite: ministerul mediului (Grațiela Gavrilescu- care este și vicepremier), ministrul afacerilor externe (Ramona Mănescu), ministrul energiei (Anton Anton) și ministrul pentru Relația cu Parlamentului (Viorel Ilie). Dăncilă va numi interimari în locul acestora, dar va trebui să meargă în Parlament în termen de 45 de zile pentru a obține votul pentru o noua formulă guvernamentală.

Potrivit Constituției, atunci când este vorba despre remanierea unor miniștri în cadrul coaliției de guvernare, aceștia trebuie să fie acceptați doar de președintele țării. Atunci când însă prin schimbarea unor miniștri se modifică și structura politică a Executivului (practic un partid dispare din componența guvernului), restructurarea trebuie să fie aprobată de Parlament, verificându-se astfel dacă guvernul mai beneficiază de sprijinul unei majorități parlamentare, conform hotnews.ro.

Articolul 85 din Constituție precizează că:

1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

PSD are nevoie de 233 de voturi pentru a obține validarea din partea Parlamentului pentru noua formulă guvernamentală.