După ce a terminat cu demiterile din ministere, premierul Ludovic Orban şi-a îndreptat privirea către un reprezentant al ţării noastre în străinătate. Este vorba despre celebrul Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei. El este, în prezent, reprezentantul României în Comisia de la Veneţia, organismul internațional care protejează democrația constituțională şi care a criticat dur asaltul asupra Justiției din România pe vremea mandatului lui Tudorel Toader.

Surse politice spun că Guvernul României ar putea înainta, în luna decembrie, un memorandum de retragerii a încrederii statului în prestaţia lui Toader, ceea ce este similar cu solicitarea de înlocuire a acestuia, se arată într-un articol al Radio Europa Liberă.

Procedura de înlocuirea a reprezentantului la Comisia de la Veneţia este una destul de complicată. Un membru este numit pe patru ani şi “poate fi înlocuit dacă și-a înaintat demisia sau în cazul în care Comisia semnalează că membrul în cauză nu mai este disponibil sau calificat să-și exercite atribuțiile”. Tudorel Toader se află la al doilea mandat de membru al Comisiei. Prima dată a fost numit în 2014, de către Guvernul Ponta, și a doua oară, în mai 2018, de Guvernul Dăncilă. Actualul mandat ar urma să-i expire în 2022.

Tudorel Toader a refuzat, de mai multe ori, să dea curs solicitărilor acestei Comisiei de la Veneţia, entitate care funcționează pe lângă Consiliul Europei. Într-un raport extrem de critic al Comisiei, din octombrie 2018, era solicitată, de pildă, renunțarea la constituirea Secției Speciale de investigare a magistraților. Ministrul Tudorel Toader a ignorat recomandarea şi a atribuit Secţiei puteri de super-parchet, prin două ordonanțe de urgență ulterioare raportului Comisiei de la Veneția. Și Legile Justiției, dar și modificările la Codurile Penale au fost criticate de Comisia de la Veneţia.

Fostul ministru al justiției, Tudorel Toader, spune că se aștepta la o asemenea mișcare. „Era previzibil acest demers, în condițiile în care mulți sunt cei care își doresc să fie membri titulari în Comisia de la Veneția. Rămâne de văzut. Guvernul anterior a menținut calitatea de membru supleant pentru Bogdan Aurescu. Cel mai probabil este faptul că voi trimite o scrisoare deschisă către președintele Comisiei de la Veneția. Eu cred că vor face un astfel de demers”, a declarat Tudorel Toader, conform stiripesurse.ro.

O țară numește un membru plin în cadrul Comisiei și un supleant. În acest mandat, supleant este Bogdan Aurescu, devenit între timp ministru de Externe al României.