Decizia Curții de Apel Ploiești nu are putere juridică asupra CCR, spune Tudorel Toader
Tudorel Toader, fost ministru al Justiției și judecător constituțional, a lansat o serie de declarații acide în urma unei decizii pronunțate de un magistrat de la Curtea de Apel Ploiești.
Într-o intervenție la Antena 3 CNN, Toader a respins categoric ideea că hotărârea acestui judecător – care a admis cererea de suspendare a unei decizii a Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din decembrie 2024 – ar avea vreo validitate juridică.
„Este exclus așa ceva, pentru că hotărârea judecătorului de curte de apel de contencios administrativ nu poate să afecteze hotărârea judecătorului constituțional. Suntem în planuri diferite – efectele nu se întrepătrund, nu se amestecă, și nimeni nu poate invalida ceea ce a decis Curtea Constituțională”.

Ipoteza unei cariere politice
Fostul ministru Tudorel Toader nu s-a ferit să lanseze ipoteze și despre posibilele motivații ale magistratului din Ploiești.
El a menționat că a înțeles că acesta a lucrat la Ministerul Justiției în perioada în care el era ministru, însă a subliniat că nu îl cunoaște personal. Toader a explicat că, la aproximativ două luni după ce a preluat funcția, i-a revocat pe toți magistrații din minister, transmițându-le că îi apreciază, dar că țara are nevoie de ei în instanțe, pentru a face justiție, nu muncă de birou ca funcționari publici.
„Judecătorul acela care a pronuntat decizia cred că la momentul prezent jubilează. Era un mare anonim și acum toata țara vorbește despre el. A aruncat o piatră în apă și noi căutam să vedem efectele. Efectele sunt zero, nu este niciun efect, în afara de faptul că a reactivat niste speranțe, niste emoții,” a spus Toader.
„Probabil se pregătește să intre în politică, probabil este la sfârșit de carieră de magistrat, am înțeles că a fost și la Ministerul Justiției, chiar când eram eu ministru. Nu îl cunosc, pentru că eu la două luni de zile după ce am luat funcția, am revocat toți magistrații de la Minister, spunandu-le că îi apreciez, dar că țara are nevoie de ei să facă actul de justiție și nu muncă de birou, de funcționar public”, a adăugat fostul ministru.
Haos juridic stimulat pe rețele sociale
În ceea ce privește avalanșa de contestații împotriva deciziei CCR – peste 130 de acțiuni introduse între 8 și 17 aprilie – fostul demnitar a vorbit despre o „inginerie judiciară” cu origini discutabile. Acesta a atras atenția asupra unui fenomen inițiat pe rețele sociale.
Tudorel Toader și-a exprimat încrederea că Înalta Curte va anula decizia de la Ploiești, calificând întreaga situație drept o „turbulență juridică fără impact real”, cu scop mai degrabă mediatic sau politic decât legal.
Totodată, fostul ministru Tudorel Toader și-a exprimat convingerea fermă că Înalta Curte va desființa decizia judecătorului care a devenit cunoscut într-un mod ironic.
„Am văzut cum o fostă judecătoare dă instrucțiuni celor care vor să formuleze astfel de contestații, am văzut că sunt contestații aproape la toate curțile de apel din țară. Sigur, s-a creat aceasta așteptare, s-a produs o relativă turbulență în procesul electoral, candidații s-au reactivat pe pozițiile lor partinice, cu interesele lor electorale, dar Înalta Curte, am ferma convingere că vă desființa ceea ce a hotărât acest judecător care s-a făcut remarcat ,cu toate ghilimelele de rigoare”, a mai spus Tudorel Toader.