Taxele şi impozitele locale vor putea fi majorate cu circa 20% din 2010. Decizia aparţine, teoretic, primăriilor, dar Gu­vernul face presiuni pentru a scăpa de subvenţionarea bugetelor locale.

Intenţia Guvernului de a permite primăriilor să majoreze taxele locale a fost anunţată încă de la începutul anului. Reprezentanţii Ministerului de Finanţe susţin că nu este vorba despre o creştere de fiscalitate, ci de o „ajustare“ a valorii impozabile a clădirilor, terenurilor, mijloacelor de transport şi a amenzilor. Explicaţia are la bază prevederile Codului fiscal, conform cărora valoarea de impozitare, în cazul taxelor locale, trebuie indexată o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei din perioada respectivă. Astfel, procentul de majorare a impozitelor şi taxelor locale – de circa 20% – avut în vedere de Finanţe reprezintă rata inflaţiei cumulată din 2007 până în 2009. Ultima actualizare a valorii impozabile, în acest cazuri, a avut loc la 1 ianuarie 2007, iar majorarea stabilită de minister pentru anul viitor decurge din prevederile Codului fiscal.

Transferuri mai mici de la centru

174-36177-03_politie_35_libertatea.jpgTotodată, Finanţele estimează că bugetele locale vor încasa supimentar în jur de 800 milioane de lei datorită majorării şi afirmă că măsura a fost chiar cerută de către edilii locali. În acest mod, Guvernul ar putea să facă transferuri de sume mai mici de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale comparativ cu anii trecuţi. Sumele încasate de bugetele locale din surse proprii, însemnând în principal taxe şi impozite locale şi amenzi, au fost de  6,4 miliarde de lei în 2007 şi de 6,3 miliarde de lei în 2008. Încasările proprii reprezintă în jur de 15% din veniturile totale cumulate ale administraţiilor teritoriale. Restul de fonduri provine de la bugetul de stat prin transferuri.

Procentul de majorare este o „marjă“ lăsată de Codul fiscal la latitudinea consiliilor locale, care aprobă anual prin hotărâri nivelul taxelor şi al impozitelor locale.

Cum se calculează taxele

174-36176-03_loganmcv_35_libert.jpgModul de calcul al impozitelor pe proprietate (clădiri, terenuri) este diferit pentru persoane fizice faţă de persoanele juridice. În cazul persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă. Aceasta este stabilită în funcţie de tipul clădirii şi de dotarea cu utilităţi.

De exemplu, valoarea impozabilă pentru o clădire cu cadrul din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă, dotată cu instalaţii de apă, canalizare şi electricitate este de 669 lei pe metru pătrat şi va ajunge la 803 lei pe metru pătrat în 2010. Pentru acelaşi tip de imobil, dar care nu este racordat la reţele de utilităţi, valoarea impozabilă va creşte de la 397 lei pe metru pătrat la 479 lei pe metru pătrat.

Impozitul pe clădiri pentru persoanele juridice este calculat prin aplicarea unei cote de impozitare cuprinse între 0,25% şi 1,50% asupra valorii de inventar a clădirii. Cota este stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Taxa pe mijloacele de transport se calculează în funcţie de tipul acestora, în funcţie de capacitatea cilindrică, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 de cmc sau fracţiune din aceasta cu suma care îi corespunde în tabelul prevăzut în codul fiscal.

Modificarea valorilor impozabile în cazul taxelor locale se face prin hotărâre de guvern, la iniţaitiva comună a Ministerului Finanţelor şi cel al Administraţiei.

Proprietate
Sumele încasate de primăriile din principalele oraşe, în 2008, (în cazul Capitalei, este suma cumulată pentru cele şase sectoare)

Bucureşti 603 mil. LEI
Timişoara 92 mil. LEI
Cluj 52,2 mil. LEI

Amenzi
Sumele încasate de bugetele locale ale celor mai mari oraşe din România în 2008

Bucureşti 8,75 mil. LEI
Timişoara 9,1 mil. LEI
Cluj 7,59 mil LEI

Transport
Încasările principalelor municipii din taxele pe autovehicule în 2008

Bucureşti 105 mil. LEI
Timişoara 13,3 milLEI
Cluj 14,86 mil. LEI