Guvernul de dreapta este dur criticat: Soluția ca sistemul public de pensii să devină sustenabil nu constă în măsuri asimilate austerității.

Din contră, economiști reputați precum Adrian Câciu sau Cristian Socol arată că sistemul public de pensii poate deveni sustenabil prin măsuri de dezvoltare economică.

Guvernul de dreapta este dur criticat. ”Analfabeți economici care habar nu au sisteme publice”

”Despre pensii. „Sistemul este nesustenabil”. Aceleași vorbe ca in 2010. „Nu sunt bani de pensii”, „sistemul e falimentar” , „sa crestem vârsta de pensionare”, să punem CAS si pe copaci dacă se poate…

Au trecut 11 ani.

Pensiile s-au dublat, salariile s-au dublat, numarul pensionarilor a scazut cu 600 de mii (de la 5,6 milioane in 2010 avem sub 5 milioane pensionari în 2021), numarul salariaților a crescut cu 1,5 milioane persoane(de la 4,1 milioane la 5,6 milioane), numarul companiilor a crescut cu peste 350.000 (deci nu au fugit investitorii, randamentele au inflorit, au fost si bani pentru salarii și bani pentru pensii).

”Soluția este aceeași ca cea aplicată în perioada 2012-2019”

Dar toate acestea nu le-a facut guvernarea de dreapta și nici analfabeții economici care habar nu au sisteme publice.

Le-au facut socialiștii care au si redus deficitul la pensii la doar 2 mld de lei. (ar fi fost excedent dacă se continua guvernarea).

Vreți sustenabilitate?

Soluția este aceeasi ca cea aplicata in perioada 2012-2019: locuri de munca noi si venituri salariale mai mari.”, a scris vineri pe Facebook economistul Adrian Socol.

”Mai multe locuri de muncă bine plătite”

Opinia sa este susținută și de profesorul de economie Cristian Socol, care a publicat un mesaj asemănător:

”Sustenabilitate în sistemul de pensii? Atunci, mai multe locuri de muncă bine plătite.”, a scris Socol pe Facebook, susținând necesitatea unor reforme structurale.

Trebuie menționat faptul că mai multe voci din arcul puterii, precum Premierul Florin Cîțu, vicepremierul Dan Barna sau ministrul Muncii Raluca Turcan au vorbit despre necesitatea imperioasă a unei reforme a sistemului public de pensii,  fără de care acesta ar urma să intre în colaps.