Fitch Ratings a anunțat că menține ratingul României, pentru împrumuturi pe termen lung, la nivelul „BBB-“, cu perspctivă stabilă. Aceasta înseamnă că agenția amricană apreciază că riscul ca România să ajungă în incapacitate de plată este unul redus, iar efectul direct al acestei confirmări ar trebui să fie obținerea unor dobânzi mai bune pentru împrumuturile pe termen lung.

 

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici salute decizia Fitch.

„Anunţul Fitch Ratings reprezintă o nouă recunoaştere a faptului că România se bucură de o creştere economică sustenabilă, care va contribui la întărirea încrederii investitorilor în economia ţării noastre, precum şi în perspectivele solide de dezvoltare ale acesteia”, apreciază Eugen Teodorovici

Decizia Fitch este susţinută de nivelurile moderate ale datoriei publice şi al PIB-ului pe cap de locuitor, precum şi de evoluţia pozitivă a indicatorilor dezvoltării umane care sunt superiori altor emitenţi suverani din aceeaşi categorie de rating recomandată pentru investiţii ‘BBB’, se precizează în comunicatul MFP.

La rândul său, strategul pe macroeconomie,al PSD, a folosit momentul pentru a își evidenția munca.

“Sunt mulțumit ☺. Munca profesioniștilor din Ministerul de Finanțe- cu un mic ajutor și din partea unei analize publicate de mine împreună cu un coleg- a dat roade. Comunicatul agenției de rating Fitch cuprinde progresele macro ale României și arata ca România are indicatori superiori altor emitenți din același cluster”, a spus Cristian Socol, într-o postare pe pagina de Facebook.