”Față de legislația actuală, taxa auto a fost redusă cu până la 25%. Cei care după 1 iulie 2008, de când a intrat în vigoare prima lege, au plătit mai mult vor primi înapoi banii plătiți suplimentar prin Direcțiile Județene ale Finanțelor Publice”, a spus ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
El a precizat că, pentru a răspunde Curții Europene de Justiție, care a spus că a fost vorba despre o discriminare indirectă, taxa aplicându-se doar pentru anumite categorii de mașini, autoritățile au introdus obligația ca mașinile înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 la prima vânzare cumpărătorul să plătească taxa de primă înmatriculare.
”Am făcut o estimare a implicațiilor financiare. Venitul suplimentar va fi de 331 milioane lei pe an. În privința cheltuielilor, credem că sunt 56.000 autoturisme la care va trebui să restituim bani, adică vom avea o cheltuială de 240 milioane lei”, a spus Borbely.
El a mai arătat că în anul 2010 a intrat la bugetul Fondului de Mediu din taxa auto 700 milioane lei. Banii care vor fi restituiți vor proveni tot de la Fondul de Mediu, cei îndreptățiți trebuind să depună o cerere pentru a-și recupera banii.