Guvernul a aprobat negocierea şi semnarea contractului de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii privind Fondul de fonduri pentru digitalizare, acţiune climatică şi alte domenii de interes, componentă a PNRR, cu o alocare de 300 de milioane de euro, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„V-aş mai semnala, în privinţa Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, aprobarea negocierii şi semnării contractului de finanţare dintre Guvernul României şi Banca Europeană de Investiţii privind Fondul de fonduri pentru digitalizare, acţiune climatică şi alte domenii de interes.

Acest fond este o componentă a PNRR, având o alocare de 300 de milioane de euro, în acest fel Guvernul României marcând îndeplinirea unui jalon important asumat în cadrul PNRR”, a declarat Dan Cărbunaru, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Acesta a menţionat, tot legat de PNRR, aprobarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar pentru 2022-2025 şi planul de acţiune aferent acesteia.

„Este un nou cadru de dezvoltare strategică la nivelul sistemului judiciar care se înscrie în angajamentul de a continua experienţa anterioară de planificare strategică. Practic, este unul dintre indicatorii reformei – Garantarea independenţei justiţiei, creşterea calităţii şi eficienţei acesteia asumate de România în cadrul PNRR”, a declarat Cărbunaru.

Probleme pentru Guvern în privința jaloanelor din PNRR

Pe de altă parte, menționăm că, deputatul neafiliat Violeta Alexandru, reprezentând Forţa Dreptei, a susţinut marţi că Guvernul nu poate îndeplini mai mult de 50% din jaloanele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă până la termenul limită de 31 martie. Aceasta a menționat restanțe la Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii, Ministerul Turismului și la Ministerul Digitalizării.

Sunt jaloane în care situaţia este restantă la Ministerul Culturii, la Ministerul Turismului, la cel al Digitalizării. Nici acum nu este clară situaţia Cloud-lui guvernamental. Este adevărat că aveau de făcut o analiză, dar ca să ajungi la o analiză şi la o proiecţie legat de când va fi funcţional Cloud-ul guvernamental, trebuie să fii în stare să pui la masă toate părţile interesate şi să ajungi la un punct de vedere, ceea ce e imposibil de crezut că se va întâmpla, având în vedere controversa pe care o vedeţi în spaţiul public pe acest subiect”, a declarat deputatul.

De asemenea, deputatul neafiliat Ionel Dancă a afirmat, la rândul său, că îndeplinirea obiectivelor asumate prin PNRR este un „dezastru”.

Potrivit acestuia, în acest moment, finanţările pentru mediul privat, pentru tot ceea ce înseamnă instrumente financiare şi pentru digitalizarea companiilor sunt „pur şi simplu în aer”.