Guvernul a aprobat retragerea țării noastre din cele două bănci cu capital rusesc. Adrian Câciu: Românii nu au de ce să se teamă

În acest context, ministrul a subliniat că țara noastră respectă angajamentul pe care l-a luat în privința sancțiunilor aplicate Rusiei. Mai mult, subliniază Adrian Câciu, românii nu au de ce să se teamă.

„Respectăm angajamentul pe care l-am luat. Ne coordonăm cu celelalte ţări membre. În toată această perioadă, până Parlamentul va aproba cele două proiecte de legi vom începe negocierile de ieşire. Românii nu au de ce să se teamă de retragerea României din cele două bănci ruseşti. Administratorii de fonduri de pensii ştiau aceste lucruri de două luni. Negocierile care se vor purta au în vedere tocmai acest lucru: ca impactul să fie neutru. Nu vă pot da detalii privind negocierile care vor avea loc”, a transmis Adrian Câciu.

Participarea României la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Rusia va fi suspendată

La rândul său, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a anunțat că va suspenda participarea României la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, Rusia. Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri, în cadrul sesiunii Comitetului Reprezentanților Împuterniciți ai Statelor Membre IUCN, Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) din Dubna, Rusia, reprezentantul Ministerului cercetării, inovării și digitalizării va susține declarația de suspendare a României din acest centru internațional începând cu data de 1 iunie 2022.

Sursa citată precizează că decizia de retragere a României vine ca urmare a războiului din Ucraina.

„Astfel, ca urmare a agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, autoritatea de stat pentru cercetare și responsabilă pentru coordonarea cooperării României cu IUCN, a decis suspendarea evenimentelor comune IUCN-RO și întreruperea participării la acțiuni organizate de IUCN (conferințe, ateliere de lucru, seminarii, etc) care implică autorități și instituții publice”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Cercetării mai precizează că va fi suspendată și președinția asigurată de România a Comitetului Reprezentanților Împuterniciți, dar și deplasările pe termen scurt ale personalului din România la IUCN și reciproc.

În același timp, au loc și demersuri pentru rechemarea angajaților români care au fost detașați la IUCN.

„Se suspendă totodată președinția asigurată de România a Comitetului Reprezentanților Împuterniciți și deplasările pe termen scurt (vizitele de lucru de maxim 30 de zile) ale personalului din România la IUCN și reciproc.

Sunt inițiate, totodată, demersurile de rechemare ale angajaților români detașați în prezent la IUCN. MCID a decis și suspendarea organizării de noi apeluri pentru granturi și proiecte comune cu IUCN, dar și suspendarea încheierii de noi contracte economice cu IUCN finanțate din cotizația României (pe baza acordurilor de colaborare dintre laboratoarele IUCN și instituțiile din România)”, se mai arată în comunicat.