Faţadele degradate ale clădirilor pot fi reabilitate de primării din fonduri publice sau de către proprietari, accesând credite cu dobânzi subvenţionate şi garantate 100% de stat, pe o perioadă de cinci ani, în aceleaşi condiţii în care se pot accesa credite pentru reabilitarea termică a clădirilor.

Normele de aplicare prevăd că 10% din valoarea creditului trebuie asigurat de proprietarii locuinţelor unifamiliale sau de proprietarii din asociaţiile de proprietari, iar 90% din credit, dobânda fiind subvenţionată din bugetul MDRT, a precizat Udrea.

"Deşi există o lege care prevede obligativitatea reabilitării şi întreţinerii faţadelor, lucrul acesta nu este pus în practică, poate şi pentru faptul că nu au fost prevăzute sancţiuni. Dând posibilitatea primăriilor de a reabilita faţadele imobilelor proprietate personală, cu obligativitatea de a recupera sumele cheltuite, am răspuns unei solicitări vechi şi insistente a primarilor din toată ţara", a afirmat oficialul MDRT.

Cele mai multe astfel de clădiri se găsesc în centrele istorice, în zonele cu potenţial economic ridicat, în zonele foarte vizitate de turişti. În multe cazuri, aceste clădiri sunt clădiri de patrimoniu, clădiri monumente istorice, a explicat Udrea.

Ea a adăugat că, în sumele solicitate prin aceste credite, proprietarii de locuinţe pot inclusiv realiza lucrări de reabilitare termică, chiar dacă există separat un program de reabilitare termică dedicat special blocurilor de locuinţe.
Sursa: Agerpres