Situație fără precedent în Statele Unite. Guvernatorul statului New York Andrew Cuomo, unul dintre cei mai apropiați oameni ai liderului american, Joe Biden, a anunțat în cursul zilei de marți că demisionează din funcție.

Decizia acestuia vine după ce a fost acuzat de hărţuire sexuală de către mai multe femei. Amintim faptul că, anunțul său vine la o săptămână distanță după prezentarea unui raport copleşitor cu privire la acest scandal, relatează AFP.

Odată cu anunțul retragerii sale din funcție, guvernatorul New York a ținut să își ceară ”scuze profunde” pentru cele întâmplate în ultima perioadă.

”Date fiind circumstanţele, cel mai bun mod de a vă ajuta este să mă retrag”, a anunţat Andrew Cuomo. În același timp, guvernatorul democrat a precizat în cadrul aceleiași conferințe de presă că demisia sa urmează să intre în vigoare peste 14 zile.

Andre Cuomo demisionează din funcție

Amintim faptul că la începutul lunii august, procuroarea statului New York, Letitia James, anunța că Andrew Cuomo este acuzat de faptul că a ”hărţuit sexual mai multe femei”, potrivit concluziilor unei anchete independente a justiţiei.

În ceea ce privește poziţia lui Cuomo, oficialul american în vârstă de 63 de ani şi guvernator al statului New York din 2011, reales în 2014 şi 2018, care urma să candideze la funcţie din nou, în 2022, este una fragilizată de peste un an de zile.

Mai exact, politicianul experimentat mai multe schimbări în domeniul politic după ce a fost considerat o adevărată vedetă în perioada de vârf a epidemiei covid-19, în primăvara lui 2020.

Trebuie subliniat și faptul că în urmă cu o săptămână, Joe Biden îi cerea demisia acestuia odată cu raportul detaliar al procuraturii, potrivit căruia, politicianul hărţuia sexual angajatele la locul de muncă.

„Cred că ar trebui să demisioneze. Înţeleg că procurorul are suficiente dovezi să-l acuze”, a declarat Biden. Anunțul lui Joe Biden a venit în contextul în care, în timpul campaniei electorale Cuomo a fost un aliat strategic important pentru Biden. Cu toate acestea, preşedintele american alege să se distanţeze de acţiunile acestuia.