King, în vârstă de 64 de ani, urmează să se retragă din funcţia de guvernator la jumătatea anului viitor, după două mandate de câte 5 ani.
Carney, în vârstă de 47 de ani, va prelua conducerea insituţiei cu o vechime de 318 ani, care se pregăteşte să devină cea mai puternică bancă centrală din lume, în condiţiile în care i se vor încredinţa noi atribuţii de supraveghere a sistemului financiar pentru a preveni o nouă criză.
El va coordona de asemenea Comitetul de Politică Monetară pentru a implementa instrumente neconvenţionale în scopul de a alimenta recuperarea economică şi pentru a proteja credibilitatea luptei împotriva inflaţiei, câştigată odată cu independenţa din 1997.
Carney conduce în prezent boardul Grupului de 20 pentru Stabilitate Financiară. El a lucrat la Goldman Sachs pentru mai bine de un deceniu înainte de a deveni decident de politică monetară în 2003 şi de a prelua conducerea băncii centrale a Canadei în 2008.
Decizia a surprins toţi analiştii care îl vedeau ca principal favorit pe Paul Tucker, vice-guvernator pe probleme de politică monetară al BoE.
Carney este un susţinător fervent al reglementărilor mai puternice pentru instituţiile de credit din întreaga lume, având ocazia să se ciocnească des cu executivii din bănci, cerându-le acestora deţineri tot mai mari de capital. Numirea sa a fost anunţată azi în Parlament de George Osborne.
“CV-ul său este teribil. El este clar un lider de bancă centrală cu o experienţă extrem de bună şi reprezintă o numire foarte credibilă. Dată fiind experienţa sa la Banca Internaţională a Reglementelor, face din această numire una cu credibilitate internaţională. Va avea mult de muncă pentru a se familiariza cu circumstanţele din Marea Britanie. Dar nu o va face rău”, a spus Shamik Dhar, fost economist al BoE, actualmente strategul-şef pe investiţii la Aviva Investors.
Lira sterlină a şters toată pierderea înregistrată în raport cu dolarul american. Moneda britanică se tranzacţiona la 1,6026 dolari la ora 15:47 la Londra (18:47 – ora României), la acelaşi nivel cu cel de ieri. Bondurile guvernamentale au rămas sus, cu un randament de 1,84% la cele cu maturitatea de 10 ani.