Guvernanţii au propus astăzi reprezentanţilor magistraţilor ca doar sporurile de confidenţialitate şi de suprasolicitare neuropsihică să fie micşorate, în timp ce salariile vor creşte în raport de gradul de instanţă şi de funcţia de demnitate publică deţinută, susţin surse oficiale.

În cadrul discuţiilor, purtate pe un ton ridicat de către judecătorii şi procurorii prezenţi la întrunirea de la Guvern, ministrul Muncii Marian Sârbu a încercat să le explice că Executivul trebuie să se gândească la toate categoriile profesionale „nu la o sută de mii”, însă reprezentanţi ai magistraţilor au replicat că nu îi interesează de ceilalţi, susţin sursele citate.

Disputa dintre reprezentanţii Guvernului şi magistraţi a fost cea legată de micşorarea sporurului de stres de la 50 la sută din salariu la 5 la sută, iar cel de confidenţialitate de la 15 la sută la 5 la sută.

Mai mult, procurorul Liviu Dăscălescu a spus că, în cazul în care nu vor obţine ce vor, magistraţii vor continua protestele. Unul din cei patru miniştri prezenţi la discuţii a spus că magistraţii nu au dreptul de a face grevă.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt încadraţi în grila de salarizare la aceeaşi categorie cu parlamentarii şi miniştrii. Reprezentanţi ai instanţelor inferioare au ridicat pretenţii ca şi un judecător de curte de apel, de exemplu, să intre în aceeaşi categorie, întrucât el poate cenzura un act emis de un ministru.

Replica unui ministru a fost aceea că şi un poliţist ar putea emite o astfel de pretenţie, având în vedere că poate opri în trafic un ministru.

Pogea: Când se pleacă dintr-o sală se salută

Dacă discuţiile au fost purtate pe un ton normal pe marginea grilei de salarizare, în momentul în care s-a propus reducerea sporurilor, majoritatea dintre magistraţi au devenit vehemenţi. Mai mult, când au văzut că nu pot obţine ce doresc, membrii Consiliului Superior al Magistraturii s-au ridicat de masa negicierilor şi au plecat fără să salute. La fel au procedat şi unele judecătoare, nemulţumite de soluţiile propuse de guvernanţi, afirmă sursele citate.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, le-a spus celor rămaşi la masa negocierilor că indiferent ce nemulţumeşte, atunci când se pleacă dintr-o sală se salută.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Încă o zi fără justiţie