"Astăzi a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care modifică Codul de procedură fiscală. E vorba de transpunerea în legislaţia naţională a unei directive europene adoptate anul trecut, care vizează combaterea evaziunii fiscale şi a planificării fiscale agresive. Multinaţionalele vor face raportări în statul de rezidenţă fiscală. Este o ordonanţă care urmăreşte pe de o parte combaterea evaziunii fiscale şi a planificării fiscale agresive şi, pe de altă parte, transparentizarea activităţii acestor companii multinaţionale", a declarat Alina Petrescu, la Palatul Victoria. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, aceste grupuri de întreprinderi vor fi obligate să furnizeze în raportul pentru fiecare ţară în parte, depus anual şi pentru fiecare jurisdicţie fiscală în care desfăşoară activităţi economice, cuantumul veniturilor, cuantumul profiturilor anterioare impozitării veniturilor şi al impozitelor pe venit plătite sau acumulate. 

"Sunt şi alte obligaţii de raportare pe care le vor avea în urma transpunerii acestei directive europene, cum ar fi numărul de salariaţi, capitalul declarat, profitul nedistribuit şi imobilizările corporale din fiecare jurisdicţie fiscală. Între state va exista un schimb automat al acestor rapoarte depuse de companiile multinaţionale", a mai afirmat Alina Petrescu. 

AGERPRES