Michelangelo De Salvo, unul dintre cei mai mari manageri italieni din sfera de sănătate, care a condus spitale cu renume, încă din anii ’70, a investit în propriul spital din Italia în 1993 și a ajuns, încetul cu încetul, să pună bazele unei rețele de 12 spitale, cu nu mai puțin de 3.000 de angajați, o capacitate totală de 1.200 de paturi și o cifră de afaceri anuală care se ridică la 220 de milioane de euro. 
Dintre cei 3.000 de angajați, 300 sunt români. Văzând pregătirea solidă a medicilor și asistentelor din România, familia De Salvo a fost de la început legată emoțional de țara noastră. Așa că dorința și alegerea de a investi aici au venit în mod firesc. După o serie de studii care i-au arătat că România suferea de un deficit major în ce privește tratamentul chirurgical al bolilor cardiovasculare, Michelangelo De Salvo a decis: va face un spital în România, pentru români și cu medici români. Va demonstra că se poate face performanță în România, dacă oferi condițiile necesare pentru ca actul medical să se desfășoare la cele mai înalte standarde.
Așa a ajuns să fie ridicat, în 2012, Spitalul Monza, cel mai mare spital de chirurgie cardiovasculară și cardiologie intervențională din țară, astăzi un centru specializat în chirurgia de nișă și de înaltă performanță, fie că vorbim despre cardiologie, neurochirurgie, ortopedie, ginecologie, urologie sau chirurgie generală. 
Spitalul Monza – 6 ani de standarde de excelență 
Între timp, lucrurile au evoluat și Grupul Monza România înseamnă astăzi, pe lângă Spitalul Monza: Centrul Medical Monza București, Clinicile Ritmico, precum și Centrele Monza–Ares. „Am demonstrat, în cei șase ani de activitate, că dacă ai medicii, managementul și tehnologia potrivite, nimic nu e imposibil. Dacă până acum ceva timp, tendința era să mergi în afară pentru intervenții și tratamente care nu erau disponibile aici, noi ne-am propus să schimbăm această prejudecată. 95% dintre medicii noștri sunt români și au o pregătire la fel de bună ca a celor din străinătate. Operăm 1.000 de pacienți pe cord deschis la Monza și alți 5.000 în cadrul altor specialități în fiecare an și avem 30.000 de pacienți tratați în ambulatoriu anual.“, a declarat Luca Militello, CEO Grupul Monza România. 
Spitalul Monza dispune de 140 de paturi, 9 săli de operație și 3 săli de angiografie, iar în 2017 a încheiat anul cu un volum total de afaceri estimat la 25 de milioane de euro, ajungând la break-even după numai patru ani. Mai mult, în timp ce în toate domeniile există un deficit major de resursă umană, spitalul Monza a reușit să își țină alături cei mai buni medici, precum și cel mai bun personal auxiliar. „Sinergia cu Italia ne-a ajutat. La noi, formarea profesională este continuă, iar schimburile de experiență sunt constante și benefice pentru toți cei implicați“, completează Militello. 
Performanța se vede rapid. De exemplu, Spitalul Monza este primul spital privat care a introdus chirurgia robotică, un tip de chirurgie minim-invazivă de ultimă generație, cu ajutorul robotului da Vinci. Recent, spitalul a achiziționat și cel mai nou model al acestuia, da Vinci Xi, care poate performa cu precizie operații de ginecologie, bariatrie sau urologie, în mod special afecțiuni oncologice în care disecția milimetrică este imperativă. „Pus în mâna oamenilor potriviți – adică a chirurgilor cu mare experiență și pregătire internațională pe care îi avem alături la Monza -, robotul da Vinci Xi este cu atât mai performant. Și așa am făcut încă un pas înainte în chirurgia de vârf“, povestește directorul. 
Pentru echipa din spatele Grupului Monza România, un lucru e foarte important: sănătatea este o misiune. La acest crez lucrează zi de zi: prin implicarea socială și rezolvarea de cazuri pro bono, prin punerea în centru a pacientului și a nevoilor lui, prin abordarea integrată și multi-disciplinară a serviciilor oferite. „Suntem aici ca să rămânem și ne dorim să construim pe termen lung. Politica acestui grup este să reinvestească în mod constant, totul pentru a ne asigura că tratăm pacientul așa cum credea până acum că poate fi tratat doar în afară“, adaugă Luca Militello. 
Domeniul de sănătate privată în plină evoluție
Grupul Monza România are planuri ambițioase și pentru anii care urmează. Își propune o creștere de 10% pentru anul 2018, deschiderea altor spital, dublarea volumului de afaceri în următorii trei ani și, în general, consolidarea activității de aici. „Pentru noi, prioritatea este și va fi întotdeauna calitatea actului medical. Ne ocupăm de cazuri dificile și tratăm pacientul de la A la Z în cadrul aceleiași structuri medicale, îi punem la dispoziție tot ce are nevoie pentru a-și rezolva problema“, explică Militello. 
„Înainte de fondarea Spitalului Monza, existau zeci de persoane care se operau pe cord în Italia. În ultimul an, numărul lor a scăzut considerabil. Încet, dar sigur, reușim să schimbăm mentalitatea“, mai adaugă acesta. Grupul Monza România arată astăzi că medicii români vor să rămână aici dacă li se oferă condițiile pentru a-și face meseria la cele mai înalte standarde, că pacienții dobândesc din ce în ce mai multă încredere să se trateze la noi și că, dacă pui suflet și expertiză, nu ai cum să nu reușești să transformi modul în care arată sistemul medical privat românesc.