UBS, cel mai mare grup bancar elveţian, a avut un profit net de 2 miliarde franci elveţieni (1,46 miliarde euro) în trimestrul al doilea, faţă de o pierdere de 1,4 miliarde franci în perioada corespunzătoare a anului trecut, revenire datorată în mare măsuri performanţelor pe activităţi de trading.

Venitul net din trading a urcat de la 220 milioane franci la 3,45 miliarde franci în intervalul analizat, potrivit unui raport al băncii.

Venitul operaţional total al UBS a urcat totodată de la 5,77 miliarde franci la 9,18 miliarde franci, în timp ce cheltuielile operaţionale au scăzut de la 7,09 miliarde franci la 6,57 miliarde franci.

Venitul net din dobânzi a urcat de la 755 milioane franci la 1,04 miliarde franci, iar încasările nete din comisioane au coborât uşor, de la 4,5 miliarde franci la 4,36 miliarde franci.

Profit peste aşteptări

Profitul net înregistrat în trimestrul al doilea a depăşit estimările analiştilor datorită câştigurilor obţinute de UBS pe pieţele de capital şi cele monetare, în timp ce retragerile de bani efectuate de clienţi au scăzut la cel mai redus nivel de la începutul anului 2008.

Retragerile clienţilor au reprezentat o mare problemă pentru grupul elveţian în ultimii doi ani, determinate în principal de scandalul privind evaziunea fiscală din Statele Unite.

Directorul general executiv al UBS, Oswald Gruebel, a transmis investitorilor că temerile legate de „sustenabilitatea relansării economice globale ar putea conduce la subminarea operaţiunilor în toate sectoarele de activitate ale băncii”.

SURSA: Mediafax