Fiecare grupă de sânge are o combinație de zaharuri și proteine, numite antigene, aflate în exteriorul celulelor roșii din sânge. Oamenii sunt clasficați ca pozitivi sau negativi, dacă celulele lor sanguine poartă o proteină numită antigen Rhesus D (RhD). Aceste două sisteme de grupă sanguină (ABO și Rh) oferă cele opt tipuri principale de sânge: O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB-, AB+.

În ulimii ani, s-a susținut că unele boli autoimune apar mai frecvent la persoanele cu anumite tipuri de sânge. Cu toate acestea, rezultatele multor studii care au analizat această teorie nu au fos concludente, probabil cauza dimensiunilor mici ale eșantionului, potrivit Healthline.

Care este legătura dintre grupa de sânge și bolile autoimune?

O boală autoimună este o afecțiune care apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele sănătoase din organism. Încă nu este clar de ce unii oameni fac boli autoimune, dar se băănuiește că genetica și factorii de mediu pot avea un rol.

Unele afecțiuni autoimune, cum ar fi scleroza multiplă (SM), sunt mai frecvente la persoanele cu antecedente de boală în familie. S-a mai descoperit și că femeile au o probabilitate de aproape două ori mai mare decât bărbații de a face o boală autoimună.

Iată care sunt rezultatele unor studii de până acum cu privire la tipurile de sânge și legătura lor cu anumite boli autoimune.

Diabetul

Se crede că diabetul de tip 1 este o boală autoimună în care corpul atacă celulele din pancreas. Un studiu din 2020 a constatat că într-un grup de 424 de persoane, grupa de sânge O a fost asociată cu un risc scăzut de diabet de tip 2, iar grupa de sânge B a fost asociată cu un risc mai mare.

Un alt studiu care a analizat 750 de participanți, a constatat că riscul de a dezvolta diabet de tip 2 a fost mai mare la cei cu grupa de sânge A, decât la orice altă grupă de sânge.

Un studiu amplu din 2015 a arătat că persoanele cu sânge de tip O aveau un risc mai scăzut de diabet de tip 2, în timp ce ambele grupe de sânge A și B au avut un risc mai mare, fără asociere cu factorul Rh.

Boala reumatică

Boala reumatică provoacă dureri la nivelul articulațiilor, țesutului conjunctiv, tendoanelor și cartilajului. Multe dintre aceste afecțiuni sunt tulburări autoimune.

Un studiu din 2017 din Turcia a examinat legătura dintre grupa de sânge și prevalența bolilor reumatice autoimune.

Cercetătorii au descoperit că unele afecțiuni erau mai frecvente la persoanele cu anumite grupe de sînge.

Cele mai frecvente afecțiuni la persoanele cu sânge de tip A au fost:

  • spondiloartropatia
  • boala nediferențiată a țesutului conjunctiv
  • sindromul Behçet
  • artrita reumatoida

Bolile mai frecvente la persoanele cu tip O au fost:

  • lupus eritematos sistemic
  • scleroza sistemică
  • sindromul Sjögren

Bolile au fost mai puțin frecvente la persoanele cu grupa sanguină AB.

Majoritatea persoanelor cu boală reumatică, peste 90%, aveau o grupă sanguină Rh+.

Lupusul

Este o boală autoimună care provoacă inflamație și durere în întregul corp. Simptomele sunt de obicei concentrate într-o zonă, cum ar fi articulațiile, pielea sau organele.

Un studiu din 2019, din Iran, a constatat că într-un grup de 146 de persoane cu lupus eritematos sistemic, cei cu grupa sanguină A sau B au avut simptome mai severe decât persoanele cu alte tipuri de sânge.

Boala inflamatorie intestinală

Există două tipuri principale de boli inflamatorii intestinale (IBD): este vorba de colita ulceroasă și boala Crohn.

Un studiu din China, din 2016, nu a găsit asociere între grupa de sânge și prevalența bolii Crohn la un grup de 293 de persoane. De asemenea, o cercetare din 2020 nu a găsit nicio asociere între prevalența colitei ulceroase și grupa de sânge la un grup de 129 de pacienți din Taiwan.

Un alt studiu, care a implicat participanți din Italia și Belgia, a sugerat că oamenii cu grupa sanguină O aveau șanse mai mici de a dezvolta boala Crohn sau de a avea o formă severă a bolii.