Alertă la granița cu România! Gripa aviară lovește grav Europa. Au fost descoperite două noi focare

Autorităţile sanitare ungare au anunţat miercuri că au început sacrificarea a peste 38.000 de raţe după descoperirea a două focare de gripă aviară în provincia Bács-Kiskun, situată în partea de sud a Ungariei, transmite agenţia EFE.

Potrivit Oficiului Naţional de Securitate al Lanţului Alimentar din Ungaria, focarele au fost identificate în două ferme aflate la o distanţă de 55 de kilometri una de cealaltă şi a fost confirmată acolo prezenţa tulpinii H5N1 a gripei aviare.

Scăderea numărului de ouă depuse de păsări

În ultimele zile s-a observat la cele două ferme scăderea numărului de ouă depuse de păsări, concomitent cu o creştere numărului raţelor care au murit.

Conform legislaţiei ungare, autorităţile au dispus crearea unor zone de securitate pe o rază de trei kilometri în jurul acelor ferme, plus alte zone de observaţie mai largi. În aceste zone se aplică măsuri menite să împiedice deplasările animalelor din ferme.

Pe de altă parte, oficiul menţionat a amintit că păsările migratoare reprezintă un risc pentru ferme şi a dispus menţinerea păsărilor de fermă în spaţii închise în şapte din cele 19 provincii ale Ungariei.

Focare de gripă aviară în Polonia și Marea Britanie

În ultimele săptămâni, Franța, Germania, Italia, Olanda, Danemarca, Polonia și Marea Britania se confruntă cu această problemă. În fermele avicole poloneze și britanice s-a depistat focare de gripă aviară cu tulpina H5N1 înalt patogenă.

Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a depistat în Polonia mai multe focare de gripă aviară cu tulpina H5N1 înalt patogenă în anumite ferme avicole în care cresc aproximativ 650.000 de păsări. Au fost descoperite cinci ferme contaminate în estul și vestul a Poloniei. În zona estică, patru spații se ocupă de creșterea curcanilor și unul de creșterea puilor. A cincea fermă infestată cu gripa aviară crește curcani și gâște și se află în vestul țării.

În același timp, Ministerul Agriculturii din Marea Britanie a confirmat existența unui focar de gripă aviară înalt patogenă H5 într-o fermă avicolă din centrul Angliei.

În ceea ce privește situația din Marea Britanie, s-a decis ca toate păsările din ferma contaminată să fie sacrificate. Această situație a fost depistată la o distanță de nici șapte zile calendaristice după anunțul făcut în Londra. Anunț ce prevedea măsurile de prevenție a gripei aviare la nivel național ce ordona fermelor și crescătorilor de păsări să înăsprească măsurile de biosecuritate, potrivit Digi24.

Se pare că tulpina H5N1 a fost descoperită anterior în trei spații diferite de creștere a acestor animale, mai exact: într-o fermă de găini de curte din nordul Țării Galilor, la ferme de păsări din estul Scoției și la un centru de salvare a păsărilor din centrul Angliei.

Acest virus s-a răspândit în mai multe state europene cunoscute pentru export, precum: Franța, Germania, Italia, Olanda și Danemarca.