”Securitatea cibernetică este într-o continuă extindere, cu noi dimensiuni, pe măsură ce depindem din ce în ce mai mult de acest element în viaţa noastră socială şi în economie. Pe măsură ce ameninţările cibernetice vor continua să evolueze, în acelaşi timp maniera în care s-a dezvoltat contextul geo-politic ne-a indus un nou context de securitate naţională. În acest sens, România vrea să creeze un mediu pentru o societate cibernetică dinamică, bazată pe serviciile informaţionale, în timp ce respectă cadrul de reglementare în câmpul protecţiei drepturilor omului şi al drepturilor şi libertăţilor fundamentale”, a spus Grindeanu.

Ministrul pentru Societatea Informaţională a adăugat că, odată cu creşterea numărului de dispozitive conectate la Internet, numărul atacurilor cibernetice înregistrate în România creşte. ”Conform statisticii CERT-RO, au fost identificate, în 2014, nu mai puţin de 78 de milioane de alerte de incidente cibernetice pe teritoriul României. În România, securitatea cibernetică este extrem de importantă pentru securitatea naţională. Creşterea securităţii şi încrederea în serviciile electronice reprezintă pentru Guvernul României o prioritate şi este o cerinţă de bază pentru infrastructura electronică”, a subliniat şeful MSI.

Potrivit datelor oficiale, în anul 2014, din cele aproximativ 2,4 milioane de IP-uri unice, peste 10 milioane au fost implicate în incidente. De asemenea, aproape 11.000 de domenii '.ro' au fost atacate sau declarate neactive. Raportul oficial al CERT-RO arată că, anul trecut, mai mult de jumătate (54%) dintre alertele primite au vizat sisteme informatice configurate necorespunzător, nesecurizate sau vulnerabile, ce au oferit diverse servicii nesecurizate în Internet, folosite de către atacatori pentru ascunderea identităţii şi lansarea de atacuri cibernetice asupra altor ţinte.

De asemenea, aproape un sfert din totalul IP-urilor unice alocate în România (24%) au fost implicate în cel puţin o alertă de securitate cibernetică, în creştere faţă de 16%, în anul 2013. Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO este o structură independentă de expertiză şi cercetare-dezvoltare în domeniul protecţiei infrastructurilor cibernetice, care dispune de capacitatea necesară pentru prevenirea, analiza, identificarea şi reacţia la incidentele de securitate cibernetică ale sistemelor informatice ce asigură funcţionalităţi de utilitate publică ori asigură servicii ale societăţii informaţionale.

Guvernul României, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională /MSI/, împreună cu Departamentul Comerţului al SUA şi Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti, organizează, în perioada 11-13 mai, la Palatul Parlamentului, Summitul Regional de Securitate Cibernetică. (Sursa: Agerpres)