Aproximativ 300 din cei 1.500 de angajaţi ai Băncii Centrale Europene (BCE) au declanşat, azi, la Frankfurt, prima grevă din istoria de 10 ani a BCE, ca urmare a schimbărilor planificate de conducerea instituţiei în programul de pensionare.

Membrii sindicatului Ipso, care reuneşte 38% din angajaţii permanenţi ai BCE, respectiv 460 de persoane, au început protestul la ora 14 şi au demonstart timp de o oră. „Cerem restabilirea echilibrului în interiorul BCE. Conducerea foloseşte logica «consultă şi ignoră». Nu este demn pentru o instituţie europeană”, a declarat preşedintele Ipso, Adrian Petty.

Greva are loc în contextul în care membrii conducerii BCE s-au reunit azi pentru o şedinţă de politică monetară care se va desfăşura pe parcursul a 2 zile.

Consultarea angajaţilor nu e obligatorie

Potrivit Tratatului de la Maastricht, BCE decide singură privind salariile angajaţilor, consultarea acestora nefiind obligatorie.

Schimbările planificate pentru programul de pensionare al BCE, prezentat vineri, prevăd majorarea contribuţiilor pentru pensie atât în cazul angajaţilor, cât şi pentru bancă.

Beneficiile ar putea scădea cu 15%

Totodată, instituţia va schimba modul în care sunt calculate pensiile şi va reduce beneficiile financiare pentru angajaţii care se retrag înainte de vârsta legală de pensionare, de 65 de ani.

Reprezentanţii Ipso susţin că schimbările ar putea reduce beneficiile şi pensiile cu până la 15%.

SURSA: Mediafax