Sindicaliştii de la metrou vor intra, în 18 martie, greva generală, în contextul în care Curtea de Apel Bucureşti a decis că greva angajaţilor Metrorex, desfăşurată în noiembrie 2009, a fost legală, a anunţat, marţi, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ioan Rădoi.

Sindicaliştii de la metrou vor opri total activitatea, în 18 martie, între orele 04.00 şi 16.00, urmând ca circulaţia garniturilor de tren să fie reluată la capacitate normală până la ora 23.00, a spus Rădoi.

Liderul sindical a precizat că sindicaliştii de la metrou cer o majorare a fondului de salarii cu 3,7 la sută, aşa cum prevede legea şi condiţii mai bune de muncă.

Decizia de reluare a grevei de la metrou a fost hotărâtă luni, de Consiliul General al USLM, „după patru luni în care Guvernul nu a făcut nimic”, a mai spus Rădoi.

El a adus din nou în discuţie contractul „păgubos” cu firma Alstom, căreia Guvernul îi plăteşte 15 milioane de euro pe an, având în vedere că înainte de a încheia acest contract salariaţii Metrorex asigurau mentenanţa cu 10-11 milioane de euro pe an, în condiţiile în care în acea vreme toate trenurile erau vechi, iar în prezent 75 la sută dintre ele sunt noi şi numărul salariaţilor a scăzut la jumătate.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, săptămâna trecută, că greva angajaţilor de la metrou, desfăşurată în noiembrie 2009, a fost legală, instanţa admiţând contestaţia sindicaliştilor care, în repetate rânduri, au susţinut că acest conflict de muncă rămâne deschis.

Astfel, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au admis recursul declarat de sindicaliştii de la metrou faţă de hotărârea prin care instanţa inferioară declarase protestul ilegal şi au modificat această sentinţă. De asemenea, judecătorii au constatat că cererea de chemare în judecată a sindicaliştilor de către administraţie a fost neîntemeiată.

SURSA: Mediafax