Fie că îi coacem în coajă, fie că îi tăiem rondele, asezonați cu puțin unt și verdeață sau doar cu sare grunjoasă, cartofii copți rămân o opțiune ideală pentru orice masă.

Deși par să fie foarte simplu de făcut, prepararea lor conține câteva capcane comune, potrivit Tastingtable.

Care sunt cele mai mari greșeli

Una dintre aceste capcane este timpul de coacere. Dacă nu sunt copți foarte bine, textura lor nu este cea dorită și nici aroma nu e așa cum ar trebui. O alta ține de alegerea cartofilor. Unii cartofi sunt mai buni pentru fiert, pentru că se înmoaie imediat, alții sunt mai buni pentru prăjit, iar alte soiuri sunt ideale de pregătit la cuptor.

Dacă preparați cartofi copți, ar fi bine să alegeți cartofi albi sau galbeni cu o coajă subțire. Acestea sunt soiuri de cartofi mai bogate în apă, care se coc în suc propriu și au un gust dulce și savuros.

Un alt secret are legătură cu conținutul de amidon și zahăr din cartofi, care trebuie luat în considerare. Cartofii cu un conținut ridicat de amidon au o umiditate mai scăzută, așa că se rumenesc mai bine decât cei cu un conținut scăzut de amidon. Cartofii cu conținut mai mare de zahăr vor avea, de asemenea, o reacție mai intensă, adică se vor rumeni mai bine.

Nu în ultimul rând, coacerea cartofilor în folie de aluminiu este o altă greșeală.

Cartofii înveliți în folie se aburesc în cuptor în loc să se coacă

Internetul abundă în rețete care recomandă punerea cartofilor în folie de aluminiu înainte de a-i băga la cuptor. În timp ce susținătorii acestei metode sugerează că rezultatul va fi un cartof copt mai umed, tocmai aici este problema, susțin experții. Învelirea unui cartof în folie înainte de a-l coace va prinde multă umiditate, iar acest lucru va aburi cartoful, în loc să să-l coacă. Rezultatul va fi o porție de cartofi cu textură umedă, nicidecum una cremoasă și pufoasă.

Ca să nu mai spunem că, preparați astfel, cartofii nu vor mai avea acea crustă exterioară crocantă, caracteristică pentru cartofii copți

La ce temperatură ar trebui să se coacă

Experții recomandă coacerea cartofilor la o temperatură de 425 de grade F, timp de o oră, până când coaja este crocantă și interiorul este pufos și fraged. Aceasta este o tehnică obișnuită în Anglia, unde așa-numiții „cartofi jacket” sunt foarte îndrăgiți.

Britanicii merg și mai departe. Ei preferă să prepare cartofii copți fără pic de ulei, direct pe grătarul cuptorului, timp de două ore. Apoi deschid cuptorul, pentru a elibera mai mult abur și umezeală și îi mai lasă încă 10-15 minute. Rezultatul: cartofii sunt bine copți și foarte crocanți la exterior!