Nu consumăm o cafea de calitate

Marisa Baqué este unul dintre cei mai importanți experți în cafea din Spania și de două ori campioană națională la degustare de cafea. Pentru ea, cafeaua face parte în fiecare zi din viața sa, încă de la o vârstă foarte fragedă. Deși a studiat informatica, a acceptat să își ajute tatăl în afacerea de familie, Cafés Baqué.

Întrebată dacă se consumă în general cafea de proastă calitatea, ea a spus că da, de cele mai multe ori este de slabă calitate. Cu toate acestea, odată cu creșterea enormă a unităților și a prăjitorilor dedicați cafelei de specialitate, există un public tânăr care caută experiențe diferite.

„Acest tip de consumator nu agreează cafelele prea amare, dar le apreciază și pe cele care au o valoare adăugată și care sunt băuturi plăcute. Acum este mai ușor să găsești o cafenea în care cafeaua este diferită și există oameni dispuși să plătească acest preț, pentru că, în mod logic, acestea sunt de obicei puțin mai scumpe”, explică ea, potrivit publicației ABC.

Ea speră că acest lucru va determina și restul industriei să înceapă să îmbunătățească calitatea și că va crește consumul acestui tip de produs.

Ce înseamnă o cafea ieftină?

Potrivit specialistei, o cafea ieftină provine din culturi mari, unde selecția este diferită, iar clasificarea se face la mașină. În cafeaua de calitate percepem note fructate sau mai mult florale, dar întotdeauna super plăcute, spune Marisa.

„La celelalte, există cafele necoapte sau cafele care au avut o fermentație proastă, în care au fost amestecate boabe putrede. Așa că atunci va avea arome astringente, pământii, uneori cu note care amintesc de măsline, ceea ce este un indicator al unei fermentații proaste, și așa mai departe”, a declarat Marisa Baqué.

În ceea ce privește cafeaua de la automatele de cafea, experta nici nu vrea să audă de așa ceva.

„Mie îmi face părul măciucă. Totuși, dacă firma se preocupă să aibă mașinile curate și să pună cafea de calitate în ele, foarte bine, dar mi-e greu să le găsesc pe acestea”, a mărturisit Marisa.

Cafeaua pe care nu ar trebui să o cumpărăm niciodată

În opinia sa, ar trebui interzisă cafea prăjită de mult timp, pentru că nu doar că are zahăr în ea, dar conține zahăr ars. Ea spune că putem vedea ușor acest lucru dacă punem un bob prăjit în apă rece, pentru că îi dă doar culoare, iar gustul este „scârbos”.

„Ani de zile s-a spus că cafeaua trebuie să fie amară și neagră, consumatorul a fost învățat, în mod eronat, că o cafea trebuie să dea culoare dacă o amestecăm cu lapte, și nu e obligatoriu să fie așa, depinde de soi, de prăjire, de tot. Se spune că prăjirea a fost inventată când cafeaua era un produs de lux, pentru a-i da mai multă greutate și a compensa costul materiei prime.

De asemenea, se crede că s-a adăugat zahăr pentru a îmbunătăți gustul, iar alții cred că încondeierea boabelor de cafea cu zahăr le conservă mai bine”, a spus experta.

În acest context, chiar dacă mulți consideră că este o cafea de calitate bună, Marisa Baqué spune că, de fapt, acest lucru nu este adevărat.

Care este cafeaua ideală?

În opinia sa, pentru a avea o băutură perfectă trebuie respectate trei lucruri. În primul rând trebuie să cumperi boabe de cafea, care au fost prăjite cu puțin timp în urmă. Pe ambalaj este bine să te uiți la data de prăjire, așa cum este pusă întotdeauna la cafeaua de specialitate, pentru a verifica dacă a fost recent prăjită.

„Cafeaua proaspăt prăjită este gustoasă, dar este mai bună când s-a așezat puțin, de la o săptămână sau zece zile după prăjire”, explică Marisa.

Se spune că această cafea ar trebui consumată în maximum șase luni, dar Marisa ar reduce intervalul chiar și la două luni.

Un truc important este să o depozitați foarte bine. În acest sens, ea ne sfătuiește să o ținem chiar și în congelator, pentru a-și păstra uleiurile fără să se oxideze. Bineînțeles, punga trebuie să fie bine închisă, astfel încât cafeaua să nu prindă alte mirosuri.

„O scoți, adaugi doza și o pui la loc fără probleme”, încheie experta.