În anul care va veni, românii vulnerabili vor beneficia de ajutor pentru plata facturilor la energie în valoare de 1.400 de lei. Acesta va fi acordat în două tranșe, 700 de lei în februarie și încă 700 de lei în decembrie și va putea fi folosit până în decembrie 2023.

De asemenea, se vor acorda în continuare voucherele bilunare în valoare de 250 de lei, ceea ce ar însemna 1.500 de lei pentru alimente.

Greșeala majoră care nu te lasă să iei 1.400 de lei gratis de la stat. Atenție, români! Mulți nu știu asta

Totuși, dacă veniturile adunate ale românilor depășesc pragul de 2001 lei lunar, ei nu vor mai beneficia de acești bani europeni dați sub formă de ajutor pentru plata facturilor.

Conform anunțului făcut recent de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), ajutorul pentru plata facturilor se va da în două tranșe şi va putea fi utilizat până pe 31 decembrie 2023.

  • Prima tranşă de 700 de lei se acordă în februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023
  • A doua tranşă de 700 de lei va veni în septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023

Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de  către Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de către Ministerul Muncii.

Impactul bugetar este estimat la 4 miliarde de lei, integral din fonduri europene.

Cine va beneficia de ajutoarele de stat

Conform propunerii de ordonanță, ajutoarele de stat vor fi acordate doar pentru:

  • Pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  • Persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  • Familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
  • Familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.

Ce este cardul de energie și cum se folosește

Sursa citată menționează, de asemenea, că beneficiarii vor primi un voucher de la Poştă, care nu are valoare nominală, menit să confere titularului dreptul la compensarea prețului la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți sau alte materiale de încălzire.

Cei care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte.

Mai mulți români vor beneficia de voucherele sociale

Potrivit propunerii de act normativ, vor beneficia de vouchere sociale:

  • Pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • Persoanele – copii și adulți -, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • Familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Trebuie menționat că este vorba despre veniturile nete, determinate prin adunarea tuturor veniturilor pe care le poate avea o persoană: pensie, venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, venituri din chirii, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, venituri din premii și jocuri de noroc sau venituri din alte surse.