Mulți oameni care sunt încă în activitate numără zilele și săptămânile până la pensie, așteptând momentul în care vor fi pensionari cu acte-n regulă. Dar, susțin experții, s-ar putea ca pensionarea să nu fie tocmai ceea ce au visat.. Și asta pentru că, din punct de vedere financiar, mulți nu sunt pregătiți să facă o astfel de schimbare în viață din mai multe motive.

Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le luați în considerare înainte de a vă decide să ieșiți din activitate, mai ales dacă sperați să vă pensionați mai devreme, potrivit FinanceBuzz.

1. Țineți cont de faptul că nu vă puteți întoarce prea ușor la muncă

Deșii unii cred că odată pensionați pot reveni oricând la muncă, lucrurile nu sunt așa de simple. Mulți angajatori să nu vor să reprimească o persoană care a renunțat la carieră sau care nu are experiență de
lucru recentă pentru că s-a pensionat de câțiva ani. În plus, job-ul la care ați lucrat ar putea fi deja ocupat de cineva mult mai tânăr, care deja este apreciat pentru munca sa.

2. Oricând poate interveni rutina și plictiseala

Pensionarea sună ca o opțiune grozavă atunci când poți merge la pescuit în fiecare zi cu prietenii sau poți ieși cu nepoții în parc în orice clipă. Dar s-ar putea ca, la un moment dat, să intervină plictiseala și să vă lipsească faptul că nu mai mergeți la locul de muncă în mod regulat.

3. Riscul de a rămâne fără bani

Este important să aveți bani economisiți, astfel încât să puteți trăi confortabil la pensie. Dar dacă vă pensionați mai devreme, veți avea nevoie de mai mulți bani puși deoparte. Analizați investițiile de pensionare și sfătuiți-vă cu un consilier financiar specializat.

4. Nu ați luat în calcul alte surse de venit

Pensionarea anticipată poate fi tentantă, dar nu întotdeauna vă puteți baza pe anumite surse de venit dacă vă pensionați mai devreme. Va trebui să luați în considerare vârsta minimă la care puteți începe să scoateți bani dintr-un cont de pensionare, cum ar fi un 401(k), IRA sau Roth IRA. De asemenea, ar trebui să luați în considerare cât de devreme puteți începe să beneficiați de asigurări sociale și ar trebui să examinați orice potențial plan de pensii pe care îl oferă compania la care lucrați.

5. Nu aveți hobby-uri care să vă țină ocupat

La pensie, un hobby poate fi o modalitate excelentă de a vă umple timpul și chiar de a câștiga ceva bani în plus. De aceea, este bine să vă gândiți dacă aveți anumite hobby-uri de pe urma cărora să puteți profita la pensie, astfel încât să nu vă plictisiți.

6. Riscați să vi se reproșeze că v-ați pripit când v-ați pensionat

S-ar putea să credeți că pensionarea anticipată va fi o perioadă numai lapte și miere și că familia se va bucura că nu mai mergeți zilnic la serviciu. Nu mizați pe asta! S-ar putea ca unii membri ai familiei să nu fie foarte bucuroși că stați acasă. În plus, dacă veți avea probleme financiare mai târziu, unii s-ar putea să vă reproșeze că ați ajuns în acest punct pentru că v-ați grăbit cu pensionarea.

7. Nu puteți petrece atât de mult timp cu prietenii și familia pe cât sperați

S-ar putea să fiți gata să vă pensionați și așa să petreceți mai mult timp cu familia și prietenii, dar aceștia
ar putea avea în continuare locuri de muncă. Prin urmare, s-ar putea să vă treziți că veți fi singuri în cea
mai mare parte a zilei.

8. Pot apărea probleme de sănătate

Problemele de sănătate pot fi un factor important atunci când decideți ieșirea la pensie. Este posibil să primiți anumite ajutoare pentru sănătate de la locul de muncă, inclusiv beneficii pentru medicamente sau pentru intervenții la medicul stomatolog. S-ar putea ca aceste beneficii să nu fie la fel de mari dacă vă pensionați fără un plan de rezervă sau dacă sunteți prea tânăr pentru a avea acces la anumite asigurări sociale.

9. Partenerul de viață este încă activ

Odată ieșit la pensie, plănuiți să călătoriți mai mult sau să faceți împreună activități distractive în timpul zilei, cum ar fi să luați masa în oraș sau să mergeți la un film. Aceste planuri cad dacă soțul sau soția lucrează cu normă întreagă sau cu jumătate de normă.

10. Cel mai bun prieten va deveni televizorul

O statistică îngrijorătoare despre americanii ieșiți la pensie este legată de numărul mare de ore pe care îl petrec în fața televizorului. Este bine să te gândești înainte de a te pensiona la ce vei face cu timpul liber pentru a nu ajunge în situația de a te consola cu televizorul.