Din 9,4 milioane de turisti care au vizitat anul trecut Grecia, doar 25.000 au fost romani, conform informatiilor furnizate de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT). Numarul lor ar putea scadea in acest sezon, ca urmare a cerintelor impuse de Consulatul Elen agentiilor noastre de turism. Doritorii vor fi obligati sa apeleze numai la agentiile acreditate, bineinteles daca le va permite buzunarul, pentru ca disparitia agentiilor mici echivaleaza cu disparitia ofertelor avantajoase.
La sfarsitul lunii mai procedura de acreditare trebuie incheiata. Fie ca pe piata vor ramane trei sau treizeci de agentii, numai acestea vor avea dreptul sa trimita grupuri de turisti in Grecia. „Asta nu inseamna ca agentiile neacreditate nu vor putea trimite turisti in Grecia, numai ca fiecare persoana in parte va fi nevoita sa se prezinte cu actele la ambasada si sa obtina singura viza. Numai agentiile acreditate vor putea sa se prezinte la ambasada cu dosarul grupului”, afirma Marcel Badescu, presedinte onorific al ANAT. Mai restrictive decat in anii anteriori, cerintele au ca scop declarat departajarea agentiilor serioase si importante – atat din punctul de vedere al numarului de persoane care au vizitat Grecia anul trecut prin intermediul respectivei agentii, cat si din punct de vedere financiar – de cele mici si, teoretic, responsabile pentru persoanele de nationalitate romana care muncesc ilegal in Grecia sau care au ramas in spatiul Schengen. Acestea sunt motivele pentru care Consulatul Greciei incearca sa treaca prin sita agentiile si sa stopeze cazurile de pasapoarte si, vize false. „Noi dorim sa lucram numai cu agentiile de turism serioase si in plus, este vorba de protectia turistului”, declara consulul Greciei, dna Nancy Vraila.
Parerile celor vizati de noile reglementari sunt impartite. „Noi credem ca cerintele lor nu sunt absurde, mai ales ca ne-au explicat ca nu vor sa limiteze turismul, ci numarul persoanelor care muncesc ilegal in Grecia si sa-si protejeze forta de munca. Pe de alta parte, membrii ANAT au protestat impotriva anumitor conditii”, spune Marcel Badescu. In prezent, conducerea ANAT incearca sa rezolve situatia, sugerand Consulatului sa modifice unele conditii.
Cele mai incomode sunt marirea capitalului social la minimum 1.000 USD si dovada ca anul trecut agentia a lucrat cu cel putin 300 de turisti pe destinatia Grecia. „Capitalul social nu este un element de credibilitate, iar in privinta numarului de turisti exista firme grecesti care au transportat mai multi turisti in Grecia si apare pericolul sa se creeze un monopol”, este de parere dl Badescu. O agentie care isi incepe activitatea anul acesta nu ar avea nici o sansa sa intermedieze plecari in Grecia.
ANAT incearca sa schimbe conditiile
De asemenea, obligatia de a plati in avans cel putin o parte a serviciilor turistice nu este conforma cu intelegerile contractuale obisnuite, care prevad plata serviciilor in momentul sau dupa efectuarea lor de catre agentia furnizoare. In ceea ce priveste monopolul, dl Nicolae Serdin, consilier al presedintelui Consiliului Concurentei, afirma ca nici una dintre conditii nu contravine legii concurentei. Insa dl Ilie Rotariu, de la agentia Intertourism din Sibiu, considera ca „Stabilirea unui numar minim de turisti este o masura care incalca libera concurenta si nu numai ca incearca sa elimine agentiile mici, dar deschide calea instaurarii unui sistem mafiot”. Nu aceeasi parere o are dl Alin Burcea, directorul agentiei Paralela 45: „Eu am luat deja acreditarea si inteleg punctul lor de vedere, caci e mai usor sa lucreze cu mai putine agentii. Nici mie nu-mi place ca trebuie sa dau atatea informatii financiare despre firma, dar asta este”. Pe de alta parte, dl Burcea admite ca pentru o agentie mare nu este deloc convenabil sa fie concurata de o firma mai mica de turism care poate oferi acelasi pachet de servicii la un tarif redus.
„Intrucat obtinerea vizelor este un atribut suveran al fiecarui stat, iar conditiile de eliberare a vizelor pentru toate statele Schengen imbraca o forma restrictiva (inclusiv fata de Romania), apreciem ca nu poate fi intreprins un demers diplomatic in vederea suprimarii rigurozitatii acestuia, ci doar solicitarea unei aplicari exacte si unitare”, ne-a declarat dna Ireny Comaroschi, purtator de cuvant la Ministerul Afacerilor Externe. Cu alte cuvinte, fiecare stat este liber sa acorde vize in orice conditii doreste, atata timp cat nu incalca acordurile bilaterale incheiate cu Romania. „Iar acordul de cooperare in domeniul turismului din 1993 dintre Romania si Grecia nu prevede nimic legat de conditiile de acordare a vizelor”, spune dna Luminita Panait, de la Directia Generala de Relatii Internationale din cadrul Autoritatii Nationale pentru Turism.
In cazul in care conditiile nu vor fi schimbate, turistii romani au doua variante: fie merg prin agentiile mari, daca isi permit, fie incearca sa-si obtina singuri vizele.     
Principalele puncte ale acordului bilateral Romania-Grecia in domeniul turismului

Art.1: „Partile vor dezvolta si promova o mai stransa cooperare intre organismele oficiale de turism din cele doua tari, in scopul favorizarii relatiilor lor in domeniul
turismului si pentru cresterea schimburilor turistice.
Art. 5: „In conformitate cu legislatia in vigoare si fara a prejudicia obligatiile internationale asumate anterior, partile contractante vor lua in considerare simplificarea formalitatilor de calatorie, in scopul amplificarii traficului turistic dintre cele doua tari”.