În pofida acordului semnat recent între liderii zonei euro, cu privire la un nou plan de salvare pentru Grecia, calea către o revenire din punct de vedere economic este aşteptat să fie una mult mai anevoioasă decât îşi doresc cetăţenii acestei ţări, scrie wall-street.ro.

Grecia trebuie să urmeze, din nou, un calendar strict de măsuri pentru a primi ajutorul financiar de care are nevoie.

Măsurile includ, între altele, simplificarea sistemului TVA, adoptarea Codului de Procedura Civilă, reformarea sistemului de pensii, dar şi intensificarea eforturilor pentru privatizarea companiilor de stat. O altă varianta pentru a obţine o parte dintre fondurile necesare pentru achitarea datoriilor o reprezintă scoaterea la vânzare a unora dintre insulele deţinute de statul elen.

Astfel, potrivit acordul de salvare cu creditorii internaţionali, statul elen a fost de acord să vândă active în valoare de 50 de miliarde de euro, din turism, industria năvală şi telecomunicaţii, dar şi multe insule sălbatice, iar banii obţinuţi vor fi plasaţi într-un fond de privatizare. Între aceste active se numără complexul Astir Palace Resort de la Marea Egee, considerat "bijuteria coroanei" din industria turismului.

Oameni de afaceri puternici au început să cumpere astfel de proprietăţi în Grecia,

Milionarii Warren Buffett şi Alessandro Proto s-au asociat pentru a achiziţiona insula greacă Agios Thomas, situată în Golful Saronic, în apropiere de Atena, pentru suma de 15 milioane de euro.