Grecia va permite majorarea pensiilor pentru prima dată după mai bine de zece ani. Se aplică din 2023

Așadar, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a promis că anul viitor vor fi implementate majorări de pensii, în contextul în care Grecia s-a îndepărtat definitiv de haosul financiar care a necesitat trei planuri de salvare internaționale.

Amintim că Grecia a fost forțată în timpul crizei financiare care a durat un deceniu să taie pensiile de peste 10 ori pentru a reduce cheltuielile statului și pentru a-și îndeplini obiectivele fiscale, conform reuters.com

Mitsotakis spune că toată lumea trebuie să beneficieze de creștere

„Toată lumea trebuie să beneficieze de creștere fără a amenința echilibrul fiscal sau competitivitatea economică a țării”, a declarat Mitsotakis, al cărui mandat se încheie anul viitor, în fața parlamentului.

Economia Greciei ar urma să înregistreze o creștere de 3,2% în acest an, potrivit băncii centrale, care a redus o prognoză anterioară pentru a reflecta creșterea incertitudinii din cauza războiului din Ucraina și a inflației.

Premierul conservator a fost presat de opoziția de stânga să convoace alegeri anticipate din cauza modului în care guvernul său a gestionat pandemia COVID, a inflației și a creșterii prețurilor la electricitate, care au afectat gospodăriile.

„Trei ani sunt suficienți. Trebuie să declarați astăzi (…) că țara se va îndrepta spre alegeri în septembrie”, a declarat în parlament liderul partidului de stânga Syriza, Alexis Tsipras.

Mitsotakis a exclus în repetate rânduri organizarea unui scrutin anticipat, iar partidul său, Noua Democrație, conduce în sondajele de opinie. Un sondaj realizat de agenția de sondare Alco pentru Open TV înainte de aflarea veștii despre pensii, a plasat avansul conservatorilor la 8,5 puncte, în timp ce majoritatea respondenților au declarat că se așteaptă la alegeri în septembrie-octombrie.

Grecia se află într-o situație dificilă

În altă ordine de idei, amintim că Grecia se confruntă cu un val de infectări cu noul coronavirus, care ar putea duce la impunerea de noi restricții printre care și obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise.

Pandemia de coronavirus a revenit în forță în Grecia, odată cu sezonul estival. Traficul s-a intensificat, dar și activitățile tinerilor care au vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.