Parlamentarii fac parte din gruparea socialistă PASOK, din grupul conservator Noua Democrație și include și deputați independenți.
Propunerea a fost transmisă ministrului de Justiție pentru a face o evaluare juridică a cererii.
Petiționarii au luat în calcul reparațiile materiale pentru victimele nazismului și valoarea tezaurului furat și au ajuns la suma de 54 de miliarde de euro, fără a mai lua în calcul și dobânzile aferente, care s-ar fi acumulat în decurs de 60 de ani.
În timpul celui de-al doilea război mondial, Grecia a pierdut 300.000 de cetățeni și a avut un guvern care a fost obligat să împrumute Germania, plătind astfel pentru ocupație, aceasta fiind singura dată în istoria modernă a acestei țări când Grecia a acordat un împrumut extern.
Într-un interviu axcordat recent publicației ”Der Spiegel”, profesorul Albrecht Ritsch de la London School of Economics a afirmat că această datorie, împreună cu dobânzile aferente, ar putea ajunge la 72 de miliarde de euro.
În prezent, datoria Greciei se ridică la 360.000 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 160% din PIB-ul țării, o parte importantă fiind în mâinile băncilor germane.