În perioada aprilie-iunie 2011, profitul net a scăzut la 747 milioane de euro (1,06 miliarde de dolari), comparativ cu perioada similară din 2010.

De asemenea, banca franceză a înregistrat pierderi de 395 milioane de euro din cauza expunerii la datoria suverană a Greciei. SocGen deţine aproximativ 2,65 miliarde de euro din obligaţiunile suverane elene.

Rezultatele din trimestrul doi reflectă situaţia economică globală şi financiară, care rămâne dificilă, iar ţinta de profit pentru 2012 va fi ‘dificil de atins’, se arată într-o declaraţie a băncii franceze.

Frederic Oudea, preşedinte şi director general al SocGen, a declarat: ‘Rezultatele din trimestrul doi demonstrează mobilitatea băncii într-un mediu economic nesigur’.

Marţi, BNP Paribas, banca franceză cu cea mai mare expunere la Grecia, a anunţat că a pus deoparte 534 milioane de euro pentru a acoperi aşteptatele pierderi legate de Grecia.

Băncile din Franţa sunt printre cei mai mari deţinători de obligaţiuni suverane elene şi au fost implicate în negocierile pentru al doilea pachet de asistenţă financiară acordat Greciei, care include şi implicarea creditorilor privaţi.

Conform planului, creditorii privaţi ai Greciei îşi vor asuma pierderi de 21% din obligaţiile pe care le deţin, ca parte a contribuţiei de 37 miliarde de euro (53 miliarde de dolari) la al doilea plan de asistenţă financiară pentru Atena. Oferta IIF, susţinută iniţial de 30 de instituţii private printre creditorii cei mai importanţi ai Greciei, ar urma să permită Atenei să-şi reducă necesităţile de finanţare de la 54 de miliarde de euro în trei ani şi de la 135 de miliarde de euro până la sfârşitul anului 2020. Ea constă în schimbarea voluntară a obligaţiunilor greceşti în noile ‘instrumente’ ale datoriei special create.

Toate cele patru bănci franceze care au participat la testele de stres, BNP Paribas, Societe Generale, Groupe Credit Agricole şi Groupe BPCE au trecut aceste evaluări, conform datelor publicate de EBA.

Grupul Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri de servicii financiare din zona euro. Grupul are peste 160.000 de angajaţi în toată lumea, pe trei activităţi cheie: Retail banking şi servicii financiare, Global Investment Management & Services, Corporate & Investment Banking.

În România, BRD-Groupe Societé Generale este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor şi are cea de-a doua capitalizare bursieră la Bursa de Valori Bucureşti.
SURSA: Agerpres