Bank of Greece a spus că eşecul de a atinge ţintele fiscale, întârzierile în implementarea reformelor şi o contracţie puternică a creşterii economice, au influenţat negativ evaluările anterioare cu privire la sustenabilitatea datoriei ţării.

"Grecia trebuie să evite orice întârzieri sau abateri de la obiectivele propuse, indiferent de costuri, concentrându-şi toate eforturile posibile. Situaţia actuală este perioada cea mai critică de după război. În joc este dacă ţara va rămâne sau nu în zona euro", se arată în raportul lunar de politică monetară citat de Reuters.

Noul premier al Greciei, Lucas Papademos, a promis să avanseze cu implementarea reformelor, deşi nu beneficiază de prea mult sprijin din partea partidelor din opoziţie. Liderii politici duc o luptă pe termen lung pentru a convinge electoratul că reformele dureroase sunt necesare şi este un preţ care merită plătit pentru a beneficia de sprijinul internaţional care ajută Grecia să rămână pe linia de plutire şi în zona euro.

"Există două obiective naţionale pe care trebuie să le urmărim indiferent de cost: să generăm surplus primar şi să accelerăm revenirea“, se mai arată în raportul băncii centrale.