În următoarele luni, vor fi restructurate credite de 1,1 miliarde de euro în industria oţelului, de un miliard de euro la dealerii auto, de 2-2,5 miliarde de euro în companiile hoteliere şi încă un miliard de euro la furnizorii spitalelor.

În acelaşi timp, băncile vor continua procedura de restructurare a nouă companii importante, valoarea creditelor neperformante ajungând la 1,7 miliarde de euro.

Marile bănci elene trebuie să adopte mai rapid măsuri pentru a-şi curăţa bilanţurile de stocul uriaş de credite neperformante, astfel putând să sprijine redresarea economiei şi să pună sistemul bancar pe o bază solidă, susţin analiştii. Aceştia avertizează că incapacitatea instituţiilor financiare de a reduce nivelul creditelor neperformante riscă să alimenteze incertitudinile privind capitalul băncilor elene, să întârzie accesul lor la pieţele de capital şi va descuraja investitorii.

Creditele neperformante au atins un nivel record în Grecia, după ce premierul Alexis Tsipras a introdus restricţii asupra mişcărilor de capital. Analiştii estimează că nivelul împrumuturilor neperformante se ridică în prezent la 116 miliarde de euro (130 miliarde de dolari), mai mult de jumătate din PIB-ul Greciei.

Reducerea NPL este cel mai important obiectiv al băncilor din Grecia, unele dintre ele anunţând o uşoară scădere a creditelor neperformante în ultimele trimestre.

Profitabilitatea băncilor elene este afectată de restricţiile asupra mişcărilor de capital, de creşterea nivelului creditelor neperformante şi de noile măsuri de austeritate impuse în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia.

Cele patru mari bănci greceşti – Piraeus, National Bank of Greece, Alpha şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România. AGERPRES