Băncile vor utiliza garanţiile pentru a accesa fondurile puse la dispoziţia lor prin intermediul programului de finanţare de urgenţă oferită de Banca Centrală a Greciei, a anunţat luni publicaţia elenă "Kathimerini".

Băncile elene au devenit dependente de BCE pentru lichiditate după ce au fost scoase de pe pieţele financiare internaţionale în urma îngrijorărilor cu privire la datoriile suverane ale Greciei. Deja unele instituţiile elene de creditare au apelat la facilitatea ALA. În plus, unele bănci greceşti nu mai au garanţiile eligibile după mai multe retrogradări ale ratingului suveran.

"Proiectul de lege va fi supus spre dezbatere în următoarele zile, pentru a permite activarea imediată a noului program de lichidităţi care va fi furnizat băncilor comerciale prin mecanismul ELA", a anunţat "Kathimerini".

Banca Centrală a Greciei a pregătit luna trecută facilitatea ELA pentru a acorda finanţare băncilor care au nevoie de lichidităţi. Ela este una din opţiunile puse la dispoziţia instituţiilor elene de creditare de zona euro, după mai multe retrogradări ale ratingului suveran.

Nivelul împrumuturilor accesate de instituţiile de creditare din Grecia de la Banca Centrală Europeană a scăzut, în iulie, la 96,3 miliarde de euro, faţă de 103 miliarde de euro în iunie.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România – National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
SURSA: Agerpres