Grecia a ratat ţinta de reducere a deficitului bugetar pentru prima dată în acest an, din cauza plăţilor masive de datorii şi venituri mai mici decât s-a anticipat, potrivit datelor provizorii ale Ministerului de Finanţe referitoare la perioada ianuarie-august, potrivit Reuters.

Deficitul bugetar al Greciei s-a redus cu un ritm anual de 32,2%, la 14,49 de miliarde de euro, în primele opt luni, cadenţă mai mică decât cea de 39,5% proiectată pentru acest an.

„Scăderea deficitului a fost încetinită de acumularea masivă de plăţi de dobânzi în lunile iulie şi august, dar şi din cauza insuficienţei veniturilor”, a anunţat Ministerul de Finanţe. Acţiunile companiilor elene au înregistrat scăderi vineri, după ce datele referitoare la deficit au aruncat îndoieli asupra capacităţii Atenei de a atinge ţintele fiscale pentru 2010.

Grecia s-a angajat să diminueze deficitul bugetar la 8,1% din Produsul Intern Brut (PIB) anul acesta, de la 13,6% din PIB în 2009, în schimbul unui program de sprijin financiar de 110 miliarde de euro stabilit de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional.

Veniturile nete din taxe au crescut cu 3,3% în intervalul ianuarie-august, obiectivul anual fiind un avans de 13,7%, în condiţiile în care măsurile de austeritate au aruncat statul în cea mai severă recesiune din ultimii 40 de ani.