Ministerul de Finanţe de la Atena a anunţat miercuri că băncile au fost numite ca rezultat al noului plan de aproape 160 miliarde de euro destinat să salveze Grecia de la faliment.

Consilieri legali internaţionali vor fi companiile Cleary Gottlieb Steen şi Hamilton LLP, iar Lazard Freres va fi consilierul financiar.

Creditorii privaţi ai Greciei îşi vor asuma pierderi de 21% din obligaţiile pe care le deţin, ca parte a contribuţiei de 37 miliarde de euro (53 miliarde de dolari) la al doilea plan de asistenţă financiară pentru Atena.

"În următoarele zile, în colaborare cu Institutul Financiar Internaţional (IIF), vom discuta procedura care va fi urmată astfel încât deţinătorii de obligaţiuni guvernamentale elene să aleagă una din cele patru opţiuni iar procesul de schimbare a datoriei va fi finalizat", a declarat marţi adjunctul ministrului elen de Finanţe, Filippos Sachinidis.

Oferta IIF, susţinută iniţial de 30 de instituţii private printre creditorii cei mai importanţi ai Greciei, ar urma să permită Atenei să-şi reducă necesităţile de finanţare de la 54 de miliarde de euro în trei ani şi de la 135 de miliarde de euro până la sfârşitul anului 2020. Ea constă în schimbarea voluntară a obligaţiunilor greceşti în noile "instrumente" ale datoriei special create.

Luni, Moody’s a revizuit în scădere, de la ‘Caa1’ la ‘Ca’, ratingul acordat pentru obligaţiunile în valută şi monedă locale emise de guvernul Greciei. Astfel, ratingul Greciei a fost redus cu trei trepte, fiind acum la doar o treaptă de un default rating (intrare în incapacitate de plată).

Îmbinarea dintre anunţatul program de asistenţă financiară al UE şi propunerile privind modificarea termenilor datoriei Greciei de către instituţiile financiare importante implică pierderi substanţiale pentru creditorii privaţi care deţin obligaţiuni guvernamentale elene, apreciază Moody’s.

Vineri, agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat că va retrograda Grecia în categoria "restricted default" (incapacitate temporară de plată), după ce liderii statelor din zona euro au convenit, joi, un nou plan de aproape 160 miliarde de euro destinat să salveze Grecia de la faliment.

Noul plan de salvare implică şi o contribuţie din partea creditorilor privaţi şi vine să modifice termenii iniţiali ai împrumuturilor acordate Greciei. Creditorii privaţi, în principal bănci, au diferite opţiuni: fie refinanţează Grecia cu obligaţiuni pe o durată mai mare, fie vând obligaţiunile greceşti pe care le deţin la un preţ mai mic.
SURSA: Agerpres