Doua intalniri cu Emil Constantinescu. Trei cu Ion Diaconescu. Doua cu Ulm Spineanu si alte doua cu Vasile Lupu. „Am fost chemat la discutii cu majoritatea celor din conducerea PNTCD. Pe rand, toti mi-au cerut sa incep controalele cu taranistii. Ceea ce am si facut”, ne-a declarat Ovidiu Grecea, seful Departamentului de Control al Guvernului (DCPM).
Taranistii au vrut sa dea un exemplu de corectitudine, prin faptul ca tocmai membri ai PNTCD sunt supusi verificarilor. Primind unda verde chiar de la Radu Vasile, Grecea s-a pus pe treaba. A raspuns cerintei conducerii PNTCD de a incepe curatenia in partid, scotand la iveala nereguli savarsite de membri marcanti. In urma multiplelor sesizari primite la Corpul de Control, nume cunoscute din partid au umplut dosare intregi cu afaceri suspecte. Sorin Dimitriu, Dinu Gavrilescu, Andrei Marga, Anton Vlad, Romica Tomescu, Ioan Muresan, Sorin Lepsa, Gabriela Radu sunt doar o parte din persoanele pe care controlorii primului-ministru
si-au pus ochii. Odata pornita morisca, cu greu putea fi oprita. Cazul deputatei PNTCD, Gabriela Radu, acuzata ca ar fi implicata in privatizari ilegale, a fost primit in randul taranistilor ca un atac direct la adresa intregului partid.
Sesizand pericolul catre care se indreapta imaginea PNTCD, tot mai sifonata de constatarile DCPM, membri ai conducerii taraniste, in special Remus Opris si Vasile Lupu, aceiasi care nu de mult pozau in adepti ai depolitizarii actului de control, i-au cerut lui Radu Vasile capul lui Grecea. Presat de colegii sai de partid, premierul a acceptat debarcarea lui Ovidiu Grecea, de la Corpul de Control, in randul consilierilor lui, dar nu inainte de a-si indeplini ultima misiune. Aceea de a efectua controale la Primaria Capitalei si la Agentia Nationala a Rezervelor de Stat, conduse de taranistii Viorel Lis si, respectiv, Adrian Ghita. Probabil, ultimii oameni de pe lista ce primise unda verde de la premier.
In ultima perioada de timp s-a facut mare valva pe marginea taxelor de publicitate (considerate prea mici pentru centrul Bucurestiului) percepute de edilii Capitalei. Departamentul Administratiei Publice Locale (DAPL), impreuna cu seful Corpului de Control, Ovidiu Grecea, era pe punctul de a incepe, mai demult, un control la Primaria Capitalei, dar un telefon de intimidare primit de Vlad Rosca, seful DAPL, a oprit pentru un moment actiunea. Surse guvernamentale sustin ca, in ultima sedinta de guvern, Vlad Rosca a informat membrii cabinetului despre incercarea de obstructionare a controlului. Desi parea iminenta, plecarea lui Grecea de la Corpul de Control, printr-o hotarare de moment, Radu Vasile i-a amanat debarcarea cu aproape o luna: „Grecea va ramane pe post, pana cand va duce la bun sfarsit actiunile incepute”.
Potrivit unor surse guvernamentale, asa ar fi replicat Radu Vasile, in sedinta de guvern de saptamana trecuta, incercarii de intimidare a oamenilor din subordinea lui.
Mutarea lui Grecea in postul de consilier de stat pe probleme de ordine publica si siguranta nationala pare sa fie o trecere a lui pe linie moarta. Insa ca om al premierului, asa cum ii place sa se declare, Ovidiu Grecea va continua si din aceasta functie sa joace dupa cum ii canta Radu Vasile. Tinand cont de animozitatile existente intre Radu Vasile si Constantin Dudu Ionescu, este lesne de inteles ca viitoarele miscari ale lui Ovidiu Grecea il vor viza cu precadere pe ministrul de interne.
In prezent, se vehiculeaza numele lui Dumitru Tataru, actualul secretar de stat al Agentiei de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB), ca posibil succesor al lui Ovidiu Grecea la functia de sef al departamentului de control. Pentru Radu Vasile, Grecea a fost omul potrivit, la momentul potrivit. A fost pastrat in functii atata vreme cat trebuia sa faca valva. Cand a venit timpul pentru tacere, Grecea a fost debarcat si inlocuit cu oameni mult mai potriviti in aceasta postura.