O incapere se poate individualiza in foarte multe moduri: printr-un mobilier special, prin arhitectura, prin diverse accesorii interioare, prin obiecte de arta sau prin geamuri decorative. Acestea din urma pot reprezenta o solutie avantajoasa, atat sub aspectul pretului, cat si al efectului obtinut. Specificitatea consta in folosirea luminii pentru a crea o atmosfera calda si, in acelasi timp, un aer sobru.
Avantajele sticlei colorate au fost cel mai bine evidentiate, pentru prima oara, in perioada de inflorire a stilului gotic, in acea perioada arta vitraliului cunoscand un mare avant.
Daca stilul si conceptia artistica s-au schimbat in cursul anilor, aspectul practic a ramas acelasi. O solutie eficienta de a transforma un simplu geam, chiar si intr-o opera de arta.
Geamul sablat poate inlocui vitraliul
Geamurile decorative pot fi de mai multe tipuri: vitralii, geamuri gravate si geamuri ornament (se fac direct din pasta topita si prezinta diferite forme geometrice).
Dintre toate acestea, vitraliul este cel mai costisitor dar are si cea mai mare valoare artistica. Acesta este un ansamblu din bucati mici de sticla de diferite culori, prinse intr-o rama de plumb. Daca nu este bine inchegat, dupa o vreme, se va umfla sau se va sparge in partea de jos, unde tensiunea este mai mare. Vitraliul se poate face la cald sau la rece, din sticla industriala sau din sticla prelucrata manual. Tehnica traditionala este aceea la cald: fiecare placuta colorata se introduce in cuptor, astfel culoarea fixandu-se foarte bine. Mai exista si alte solutii: imitatiile de vitralii. Pe suprafata geamului se aplica o pasta care imita plumbul, dupa care se coloreaza spatiile ramase cu lacuri speciale (in timp insa, acestea nu se comporta foarte bine), sau se poate aplica direct o folie autoadeziva. Vitraliul poate fi un panou functional, in sensul ca separa niste spatii si creeaza o ambianta aparte, dar asta nu inseamna ca nu poate fi si o lucrare de autor. Printre cei mai cunoscuti artisti care creeaza vitralii se numara Nicolae Mirodoni, Lucian Butucaru, Vasile Soponariu, Radu Popovici.
Noua orientare a amenajarilor interioare este aceea de eliminare pe cat posibil a perdelelor, a draperiilor de la geamuri sau de la usi. In acest sens, gravura pe geam reprezinta solutia ideala pentru a impaca si nevoia de intimitate. Cele mai cunoscute metode de realizare sunt sablarea si metoda mecanica. Avantajul consta in faptul ca se poate aplica pe orice tip de geam (si termopan), si costul de productie este mult mai mic, comparativ cu vitraliile. Pe langa faptul ca se creaza o difuzie a luminii, care devine astfel mult mai odihnitoare, gravura pe sticla poate satisface si nevoia de unicat, de personalizare a spatiului intim.
Designerul Marcel Nutu, sef departament creatie „Securit”
„Niciodata vitraliul nu a intrat in categoria kitschului. Poate doar ca maniera de lucru, prin reprezentarea lui. Poti sa faci si o „Rapirea din Serai”, daca se intervine artistic si se respecta tehnica de baza de realizare a vitraliului. Deci vitraliul care nu respecta tehnica originala poate fi catalogat drept kitsch. Totusi, kitschul este o solutie pe care omul cu posibilitati materiale mai mici o accepta. Mai exista si posibilitatea de a-l duce in derizoriu de exemplu daca il pui la baie sau la geamul de la boxa. Vitraliul, daca nu il pui in valoare, il distrugi. O rezolvare accesibila a nevoii de geam decorativ, este gravura pe sticla. Imbraca o casa, o schimba, ii da o alta dimensiune, o mareste. Calitatile estetice sunt deosebite. Ai posibilitatea de a inventa si crea modele diferite si unice, si nu neaparat de serie. Poti astfel personaliza spatiul respectiv.
Elementul de baza al geamurilor decorative se poate spune ca este lumina. In aceasta consta puterea, frumusetea si specificitatea sticlei colorate, sablate sau slefuite.”