Grant de minim 100 de euro

Grant de minim 100 de euro. Purtătorul de cuvânt al Executivului a scos la iveală deciziile aprobate în cadrul ședinței de Guvern de joi, 18 ianuarie 2024.

El a menționat că au fost adoptate mai multe proiecte inițiate de:

  • Ministerul Transporturilor
  • Ministerul Agriculturii

Aceste proiecte reprezintă rezultatul discuțiilor cu transportatorii și fermierii desfășurate în ultima săptămână.

În ceea ce privește modificările în modalitățile de control prin cântărire la punctele de trecere a frontierei, Mihai Constantin a subliniat că acestea reflectă rezultatele măsurilor obținute cu mijloacele de măsurare ale autorităților competente din statele membre ale Uniunii Europene.

De asemenea, au fost stabilite limite conform legislației europene referitoare la toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor. Intervalele de depășire a masei maxime total admise și pe axe au fost definite pentru:

  • a evita sancțiuni
  • autorizarea circulației

”În consecință, s-au aprobat modificări cu privire la modalitățile de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei. Sunt recunoscute rezultatele măsurilor prin cântărire obținute cu ajutorul mijloacelor de măsurare aparținând autorităților competente din statele membre ale Uniunii Europene.

De asemenea, s-au stabilit anumite limite în conformitate cu legislația europeană, așa cum există și în alte state membre ale Uniunii Europene, privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor. Se acordă, de asemenea, intervale de depășire a masei maxime total admise și pe axe până la care nu se aplică sancțiuni contravenționale și nu se impune autorizarea circulației acestor vehicule”, spune acesta.

Guvernul României
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Transporturilor urmează să explice tehnic deciziile

Referindu-se la aspecte precum inspecția tehnică periodică a vehiculelor, atestarea profesională a personalului din domeniul transporturilor rutiere și corelarea dispozițiilor privind contractul de transport pentru transporturile naționale, Mihai Constantin a menționat că aceste decizii vizează clarificarea și optimizarea proceselor din domeniu.

Mihai Constantin a recunoscut că aceste detalii pot fi complexe pentru publicul general. Totuși, a subliniat că transportatorii, care au interacționat cu autoritățile în această perioadă, înțeleg în profunzime implicațiile acestor măsuri. Acesta a promis că Ministerul Transporturilor va oferi comunicări detaliate pentru a explica tehnic aceste decizii și cum vor afecta categoriile vizate.

”Se clarifică și unele aspecte privind efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum și corelarea unor dispoziții privind încheierea și executarea contractului de transport pentru transporturile naționale.

Știu că pentru publicul general aceste lucruri pot fi foarte încifrate, însă sunt sigur că transportatorii care au discutat cu autoritățile în aceste zile înțeleg foarte bine despre ce este vorba.

Sunt soluții, repet, convenite cu reprezentanții transportatorilor și, de altfel, Ministerul Transporturilor va avea în cursul zilei de astăzi și în perioada următoare o serie de comunicări pentru a intra în detaliile tehnice de interes pentru categoriile vizate de aceste decizii luate astăzi în ședință de Guvern”, a continuat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Acordarea unui grant pentru sectorul vegetal

De asemenea, Mihai Constantin a menționat sprijinul acordat sectorului vegetal prin decizia de a acorda un grant direct pentru compensarea parțială a creșterii costurilor de:

  • producție
  • recoltare
  • transport
  • depozitare a recoltei agricole vegetale primare

”Vreau să punctez și un sprijin acordat astăzi prin decizia executivului pentru sectorul vegetal. Este vorba despre acordarea unui grant direct în vederea compensării parțiale a creșterii costurilor de producție, recoltare, transport și depozitare a recoltei agricole vegetale primare, obținută la culturile înființate în toamna anului 2022 și recoltate pe parcursul anului trecut, 2023. Grantul direct din cadrul prezentei scheme reprezintă o plată compensatorie pe suprafață care constă în echivalentul în lei a 100 euro per hectar, ce se acordă unei întreprinderi care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole pentru suprafețe de teren arabil cultivate în toamna anului 2022, pentru un număr maxim de 162.640 de beneficiari”, mai spune purtătorul de cuvânt.

Valoarea grantului acordat

Grantul, în valoare de 100 euro per hectar, este destinat întreprinderilor care au cultivat teren arabil în toamna anului 2022.

Valoarea totală a grantului este limitată la 280.000 de euro per întreprindere.

Bugetul total pentru această schemă este de 1,2 miliarde de lei, echivalentul a 243,2 milioane de euro.

”Valoarea maximă a grantului direct acordat per întreprindere beneficiară nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 de euro, iar resursele financiare totale acordate acestei scheme de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, bugetul total este, așadar, de 1,2 miliarde lei, reprezentând echivalentul a 243,2 milioane de euro”, arată Mihai Constantin.

euro
SURSA FOTO: Dreamstime

Condiții de eligibilitate pentru grant

Mihai Constantin a explicat care sunt condițiile de eligibilitate. Acestea includ depunerea unei cereri de plată pentru o suprafață determinată, respectiv minimum un hectar, pentru una sau mai multe dintre culturile prevăzute într-o anexă a ordonanței

Beneficiarii trebuie să dovedească că nu se află în dificultate, adică nu sunt în procedură de lichidare sau faliment la data depunerii cererii, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

”Iar condițiile de eligibilitate sunt următoarele: depunerea unei cereri de plată pentru o suprafață determinată de minimum un hectar, pentru una sau mai multe dintre culturile prevăzute într-o anexă a acestei ordonanțe și, de asemenea, beneficiarii trebuie să ateste că nu sunt în dificultate, adică nu sunt în lichidare sau în faliment la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului”, spune acesta.