Compania Google va lansa, în prima jumătate a anului viitor, un magazin online pentru a vinde cărţi în format electronic, oferind iniţial 500 de mii de titluri, în parteneriat cu editorii cu care colaborează deja.

Cele 500 de mii de titluri vor putea fi achiziţionate direct de la Google, fie prin site-uri precum Amazon.com sau Barnesandnoble.com. Anunţul celor de la Google vine la scurt timp după ce oficialii Amazon.com au declarat că vor introduce e-book redearul Kindle în 100 de ţări din întreaga lume.

Spre deosebire de cărţile electronice comercializate de Amazon.com, cărţile pe care Google la va vinde vor putea fi citite pe orice aparat care deţine un browser web, fie că e calculator de tip desktop, laptop, smartphone sau e-reader.

„Noi nu ne axăm pe un e-reader dedicat sau pe vreun dispozitiv anume,” a declarat Tom Turvey, director pentru parteneriate strategice la Google.

Google va intra astfel în competiţie cu Sony şi Amazon.com. Sony are o librărie electronică ce conţine 100.000 de titluri, iar Amazon.com peste 330.000 de titluri.

Serviciul, care se va numi Google Editions, le va oferi celor de la Google posibilitatea de a face bani, pentru prima dată de când au decis să intre în afacerile cu cărţi, printre care se numără şi controversatul proiect de a scana şi indexa milioane de titluri în parteneriat cu biblioteci din întreaga lume. Google a semnat până în prezent, peste 30.000 de parteneriate, 9.000 numai în Europa. Google a scanat peste 2 milioane de cărţi, care sunt deja disponibile online.

În Statele Unite, anul trecut, s-au înregistrat vânzări de cărţi electronice în valoare de 113 milioane de dolari, cu 68% mai mult decât în 2007, conform Asociaţiei Editorilor din America.

SURSA:tmcnet.com