Totuşi, potrivit acestora, băncile din Grecia, Italia, Irlanda, Portugalia şi Spania vor face eforturi semnificative pentru a-şi majora capitalul: ‘Aici, capitalul va trebui să fie furnizat de stat (ceea ce ar duce la naţionalizări parţiale sau totale) sau de instituţii multinaţionale’.
Analiştii au redus preţul lor ţintă pentru unele bănci europene, inclusiv UniCredit (Italia), Banco Santander (Spania) şi Agricultural Bank of Greece.
Analiştii Goldman afirmă că nu văd un deficit semnificativ de capital pentru băncile europene dacă nu sunt impuse ajustări ale valorii obligaţiunilor de stat.
"Pe de altă parte, scenariu nostru de şoc arată că 38 de bănci vor avea nevoie de capital în valoare de 30-92 miliarde de euro", susţin analiştii băncii americane de investiţii.
Creditorii privaţi ai Greciei au acceptat în iulie să-şi asume pierderi de 21% din obligaţiile pe care le deţin şi care sunt scadente înainte de 2020, ca parte a contribuţiei de 37 miliarde de euro (53 miliarde de dolari) la al doilea plan de asistenţă financiară pentru Atena.
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a repetat luni apelul făcut în urmă cu câteva zile privind majorarea urgentă a capitalului băncilor europene. Declaraţiile sale au fost criticate de unele oficialităţi europene, care au replicat că sistemul bancar european este capitalizat în mod adecvat. O sursă europeană a declarat pentru Reuters că Fondul Monetar Internaţional a estimat că băncile europene s-ar putea confrunta cu un deficit de capital de 200 miliarde de euro (287 miliarde de dolari).
Oficialii din zona euro au estimat că băncile şi-au majorat capitalul cu 50 miliarde de euro înaintea testelor de stres desfăşurate în iulie iar acum au termen între şase şi nouă luni pentru a-şi majora capitalul, dacă va fi necesar.
Statele din zona euro au alocat 10 miliarde de euro pentru a sprijini băncile din Grecia, 35 miliarde de euro pentru Irlanda şi 12 miliarde de euro pentru Portugalia, în cadrul programelor de asistenţă financiară.
Luna aceasta, băncile europene au raportat pierderi de 3 miliarde euro (2,5 miliarde de lire sterline) pentru obligaţiunile guvernamentale elene pe care le deţin dar ele au utilizat criterii diferite pentru evaluarea pierderilor.
Deprecierile de active raportate de bănci variază de la 21% la 50%, ceea ce arată că instituţiile financiare au moduri diferite de a aprecia în ce măsură îşi vor recupera banii investiţi în Grecia.
Comisia Europeană a apreciat că nu este necesară recapitalizarea băncilor mai mult decât s-a acceptat după publicarea recentelor teste de stres.
SURSA: Agerpres