Shein, sub investigație la nivel european
Platforma online Shein se află în mijlocul unei investigații majore la nivel european. Comisia Europeană, alături de autoritățile pentru protecția consumatorilor din diverse state membre, acuză compania de utilizarea unor practici comerciale înșelătoare.
Compania se află oficial sub investigație la nivel european, din cauza unor practici considerate contrare legislației Uniunii Europene.
Compania este acuzată că aplică reduceri înșelătoare, inducând consumatorii să cumpere rapid prin mesaje precum „ultimele produse în stoc” și nu oferă informații corecte privind politicile de retur. De asemenea, anumite produse ar fi etichetate drept „durabile” sau „speciale”, deși aceste afirmații nu corespund realității.
Ancheta vizează și lipsa de transparență, întrucât clienții întâmpină dificultăți în a contacta compania, iar recenziile sau evaluările afișate ar putea fi prezentate într-un mod manipulator. Shein trebuie să dovedească că respectă drepturile consumatorilor și că nu omite informații importante legate de contractele încheiate cu alți vânzători.
Compania dispune de o perioadă de o lună pentru a se conforma; în caz contrar, se expune unor sancțiuni drastice, care pot include amenzi proporționale cu cifra de afaceri realizată în Uniunea Europeană.
Comerțul electronic a explodat în România
În altă ordine de idei, comerțul electronic românesc de bunuri și servicii a înregistrat o creștere, ajungând în 2024 la 11,7 miliarde de euro, față de 10,6 miliarde în anul precedent, iar pentru 2025 se estimează o valoare de aproximativ 13 miliarde de euro.
Deși se confruntă cu mari jucători internaționali precum Shein, Temu sau Trendyol, specialiștii de la Todays susțin că brandurile locale pot concura cu succes dacă valorifică avantajele competitive proprii și utilizează eficient social media și tehnologiile AI pentru a înțelege mai bine nevoile clienților.
„Anul trecut piața de e-commerce locală a crescut cu peste 10% impulsionată de creșterea salariului minim (+24%), extinderea infrastructurii logistice și digitale și adopția accelerată a tehnologiilor, precum AI și chatboții. Românii au căutat conveniență, livrări rapide și opțiuni de plată variate, iar brandurile care au intuit aceste nevoi au crescut constant.
Serviciile online (bilete, ridesharing, rezervări etc.), produsele de beauty și îngrijire personală, dar și articolele sportive și de sănătate au depășit segmentele tradiționale.
Trendul e clar – cumpărătorul migrează spre produse cu utilitate directă și disponibilitate rapidă. Nu mai vinde doar cine «are preț», ci și cine știe să respecte timpul clientului”, declară Marius Lăzărescu, fondator și director strategic de publicitate online Todays.
Conform datelor Institutului Național de Statistică, în anul precedent peste 73% dintre utilizatorii de internet din România au realizat cumpărături online, iar diferențele dintre mediul urban și cel rural încep să se estompeze. În acest context, timpul de livrare și posibilitatea unui retur facil devin criterii tot mai importante în procesul de selecție, depășind în importanță factorul preț. Mai multe puteți citi aici.